На початку травня більшість прилавків рясніють свіжими овочами та фруктами. Але потрібно пам’ятати, що подібні продукти можуть містити нітрати, оскільки вирощені не в природних умовах.
Проте, більшість людей в період травневих свят хочуть поласувати молодими свіжими овочами та фруктами. В такому випадку потрібно пам’ятати кілька правил, щоб уникнути негативних наслідків.
При виборі будь-яких плодів потрібно звертати увагу на зовнішній вигляд. Якщо на ягодах (полуниця, виноград, малина) чи зелені (кріп, петрушка, листя салату) ви побачили білі вкраплення – перша ознака наявності нітратів у складі продукту.
Вживаючи зелень, молоду капусту, огірок, моркву, редиску та буряк потрібно зрізати прикореневу зону, оскільки там накопичуються найбільша кількість нітратів. Варто знати, що морква, капуста накопичують погані речовини ще й в серцевині. Тому їх потрібно вживати обережно.
Найбільш небезпечним овочем є перець, він накопичує у своєму складі найбільшу кількість отруйних речовин. Помідор, в свою чергу – найменшу.
Перед вживанням будь-якого овочу не в сезон, його потрібно замочити в проточній воді. Близько 30% кількості отруйних речовин зникають при тривалому замочуванні, від 30 хвилин до 3 годин.
Інший спосіб, який зменшує рівень нітратів на 80% — варка чи ошпарювання. Такий метод краще застосовувати для моркви, перцю, буряку та картоплі.
Що стосується ягід, то їх краще вживати в сезон, в іншому випадку — розморожені. Споживання ягід в травневий період веде до великого відсотку отруєнь.
Читайте: Вихідні на травневі свята (КАЛЕНДАР)
Якщо людина з’їсть не більше 50 грам будь-яких ягід, то детоксикаційна система здатна буде впоратись з отруйними речовинами, проте в більшості випадків все залежить від індивідуальних особливостей мікрофлори кишківника та реакції печінки.
Чим небезпечні нітрати
Нітрати в людському організмі перетворюються на нітрити. Вони в свою чергу створюють відновлену форму гемоглобіну та блокують постачання кисню до клітин, що формує гіпоксію клітин кишківника та всього організму.
Чим більше гіпоксії в тканинах, тим більше запалення та розвиток онкологічних захворювань.
Проте, варто пам’ятати, що в овочах та фруктах не в сезон кількість нітратів не така велика, як в ковбасі, сосисках та копченостях, в копченій рибі.
В період споживання овочів не в сезон головне – правильна підготовка. Якщо перед вживанням продукти замочувати чи ошпарювати, зрізати шкірку, то рівень шкідливих речовин зменшиться, і ви отримаєте лише корисні вітаміни та мінерали, які збагатять ваш організм.
Автор: лікар-дієтолог, терапевт