PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Особливості бессарабської кухні

Сьогодні Бессарабія належить Молдові і Україні – тут проживає більше 47 національностей. З таким колоритом населення народилася і особлива кухня, тому Факти ICTV розповідають про частування Бессарабії.

Між Чорним морем, Прутом, Дунаєм і Дністром розташувалося місце, де живуть працьовиті, талановиті і щедрі люди. Унікальний колорит краю відчується одразу, як тільки ступите на землю Півдня України. Його особливість – перш за все, в національній кухні.

Бессарабська кухня формувалася протягом кількох століть під впливом безлічі інших кухонь: молдавської, румунської, болгарської, української, єврейської, турецької і навіть грецької. У загальному вона об’єднує колоритність 260 народів. Саме це і стає приманкою для гурманів. Рецепти багатьох страв передаються з покоління у покоління, тому деякі частування не записані на папері, а передані з уст в уста.

Радість для вегетаріанців

Бессарабська кухня характеризується безліччю овочевих страв, різноманіттям приправ і спецій. Традиційними у раціоні є фаршировані овочі: кабачки, баклажани, помідори, перець. Причому фарш може бути абсолютно різний: м’ясний, овочевий, м’ясоовочевий або ж крупи з овочами чи м’ясом.

Але любителі поласувати м’ясом також не будуть розчаровані: м’ясних і рибних страв достатньо. Особливістю бессарабської кухні є любов до бринзи: цей сир використовується майже у всіх стравах, а також подається окремо. Для наглядності ми розповімо детальніше про деякі частування.

Юшка по-бессарабськи з саламуром

Готується із різноманітних сортів дунайської риби на відкритому вогні. Використовують дунайського сазана, сома, судака, осетрових. Приготувати справжню рибацьку юшку – це мистецтво. Спершу у киплячу воду опускають цибулю, потім картоплю та моркву. Пізніше додають рибу і помідори або томатний сік. В кінці щедро притрушують зеленню. Готова юшка повинна увібрати в себе аромат зелені.

Подають цю страву по-особливому – рибу окремо на великій тарілці, а юшку наливають в окремі чашки або піали. Обов’язково пропонують спеціальний соус саламур і легке місцеве вино.

Голубці у виноградному листі

Відомі далеко за межами України голубці в Бессарабії все-таки мають свою відмінність, адже соковитий фарш загортають не тільки в капустяне листя, але й у виноградне. Такі голубці мають різну начинку м’ясну, овочеву, грибну –  подаються з домашньою сметаною.

Такі голубці маленькі та акуратні, їх роблять на свята, щоб показати майстерність господині. Так-так, наші жінки люблять вислуховувати компліменти щодо їх страв, і про це слід пам’ятати завжди!

Вертута

Страва  молдавської і грецької кухні – рулет з витяжного тіста, подібний німецькому штруделю. Начиняють вертуту бринзою, смаженою цибулею, маком з родзинками, фетою з помідорами, медом з волоськими горіхами, яблуками. Одного шматочка цілком достатньо, щоб вгамувати голод на півдня. Дітвора обожнює таке частування, його можна і в школу взяти, щоб перекусити на перерві, і на прогулянку – поділитися з друзями.

Фарширований перець

Ця страва уже давно стала інтернаціональною. Навіть у Бессарабії складно визначити приналежність цього частування до будь-якої національності. Готують його часто, особливо в сезон мясистого болгарського перцю, який наповнюю різноманітною начинкою. Тушкується і запікається у духовці зі сметаною та особливими соусами.

Бринза

М’який дуже солоний сир з овечого або козячого молока. Чудова закуска до бесарабських вин. Бринзу з коров’ячого молока місцеві гурмани вважають підробкою.

Читайте: Дорогами Одещини: куди поїхати і на що глянути

Мамалига

Мамалига готується дуже просто: кукурудзяну крупу дрібного помелу засипають в солону воду і, помішуючи, варять до готовності. Потім густу кашу викладають гіркою на чистий вафельний рушник і прикривають. Коли корж охолоне, саме час сідати сім’ї за стіл. Хороша господиня знає, що для мамалиги головне – смачно її подати. Для цього в одну миску наливають домашню сметану, в іншу насипають терту бринзу.  Також цю страву подають із шкварками.

Вареники з вишнею

Це частування відоме багатьом. Але ось приготовані в Бессарабії – вони все-таки інші! Напевно, тому, що вишня соковитіша: благодатний грунт наситив соковиті рубіни настільки, що вони стали м’ясистим і солодкими. Місцеві обожнюють ці вареники і подають їх як десерт або самостійну страву.

Оселедець дунайський

Риба з ніжним м’ясом, має приємний специфічний смак. Виловлюється в Дунаї в березні-червні. Варять її в дуже солоній воді, бо риба ця дуже жирна. Часто подають зі смаженою квашеною капустою.

Каварма

М’ясна страва, як правило готується з баранини. Зазвичай береться стара баранина, бо вона жирніша, а це відіграє важливу роль у приготуванні цієї страви. Також існує болгарський різновид каварми, яка готується зі свинини. Коли на столі з’являється каварма, настрій у домочадців блискавично піднімається. 

Це ще далеко не увесь перелік колоритної кухні Одеського регіону. Але у вас є чудова можливість відвідати край колоритної Бессарабії і самим оцінити всі тонкощі частувань, які  вам запропонують гостинні люди.

Раніше ми розповідали, про те, як створюється придунайське вино також ви завжди можете знайти цікаву туристичну інформацію на порталі Одеси туристичної.

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка