PCEtLSDQndC1INC00L7QsdCw0LLQu9C10L3QsCDRgNC10LrQu9Cw0LzQvNCwIGZ1bGxzY3JlZW4gLS0hPg==
ФАКТИ iPad / iPhone ФАКТИ Android

5 правил харчування в літню спеку

Які продукти, страви і напої допоможуть легше перенести жару?

5 правил харчування в літню спеку

Які продукти, страви і напої допоможуть легше перенести жару?

Про 5 правилах грамотного харчування в сезон спеки розповідає портал Delfi.

Більше рідини

У спеку наш організм посилено втрачає рідину. Тому необхідно вчасно поповнювати її запаси. У сильну спеку рекомендується випивати по 100-200 мл прохолодної води або несолодкого зеленого чаю кожні 40-50 хвилин.

На столі у спеку повинно бути якомога більше рідких страв – холодна окрошка або гаспачо не тільки освіжать, але і забезпечать організм необхідною вологою.

Одне «але»: не варто вживати багато рідини людям, страждаючим серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією, ожирінням, і тим, хто має проблеми з нирками.

Скорочуємо калорійність раціону

Потреба в енергії в жарку погоду знижується приблизно на 5%, а отже, нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа. Скорочуємо вживання жирного м’яса, тортів, млинців та олів’є, налягаємо на овочі, фрукти і молочні продукти.

Зміщуємо режим харчування

У спеку ми страждаємо відсутністю апетиту, а поївши – відчуваємо важкість у животі. Щоб допомогти організму нормально функціонувати в умовах екстремальної спеки зміщуємо прийоми їжі на прохолодний час доби.

Снідати краще якомога раніше – в 6-7:00 ранку. Обід – до настання полуденної спеки – в 11-11:30. Вечеря – о 18:00. Для тих, хто не може заснути на порожній шлунок – невеликий перекус о 20-21:00.

Сніданок з’їж сам… і вечерю теж

Вуглеводну їжу краще вживати в обід. Овочеві та фруктові салати, гречка, рис, картопля і пісні супи – ці страви можна їсти в середині дня, не побоюючись важкості в шлунку.

М’ясні і рибні страви краще перенести на вечерю або сніданок. В умовах прохолоди організму буде легше їх перетравити.

Втамувати голод перед сном допоможуть кисломолочні продукти із низьким вмістом жиру.

Більше вітамінів

Разом з потом наш організм втрачає дорогоцінні вітаміни і мікроелементи (особливо це стосується водорозчинних вітамінів С, В1, В2, В6, РР). У результаті ми відчуваємо млявість, послаблюється імунітет, може розвинутися вітамінна недостатність.

Щоб цього не сталося, їмо в необмежених кількостях свіжі сезонні фрукти, овочі та ягоди (краще всього рідні, а не заморські), п’ємо свіжовичавлені соки, несолодкі морси, лимонад і компоти, трав’яні чаї та квас. І не забуваємо солити їжу трохи більше, ніж звичайно.

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка