PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Як захиститися від ботулізму: Супрун розповіла про причини і профілактику

Щоб не заразитися ботулізмом необхідно відмовитися від вживання копченої, в’яленої або солоної риби, якщо ви не знаєте як її готували.

ботулизм

Про це попередила українців виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун в Facebook.

– Найкращий спосіб захиститися – профілактика. Така риба могла бути заражена в природних умовах, до того ж, не проходити термічну обробку. З’ясувати чи є в ній токсин перед вживанням – неможливо! – повідомляє Супрун.

Причиною отруєння ботулізмом можуть стати інші продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, гриби, рідше – овочі. Якщо ці продукти були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином – вони можуть стати причиною інфікування.

ЧитайтеЖар, параліч і смерть. Топ-5 літніх хвороб: симптоми та лікування (ІНФОГРАФІКА)

Супрун зазначила, що з початку року зафіксовано 8 смертей від ботулізму, найчастіше викликаного саме вживанням риби, придбаної на стихійному ринку чи в підземному переході, нагадавши, що отруєння токсином може викликати порушення зору, невиразність мови, сухість у роті або м’язову слабкість. Також може підвищуватися температура, виникати біль у животі і загальна інфекційна інтоксикація.

Нагадаємо, у Херсоні сімейна пара 57-літніх городян отруїлася власноруч просоленным лящем. Чоловік помер, жінка – в реанімації.

Фото: dreamstime.

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка