PCEtLSDQndC1INC00L7QsdCw0LLQu9C10L3QsCDRgNC10LrQu9Cw0LzQvNCwIGZ1bGxzY3JlZW4gLS0hPg==
ФАКТИ iPad / iPhone ФАКТИ Android
Автор: Юлія Поворознюк

Травневі овочі та фрукти: на що звернути увагу та чого остерігатись

На початку травня більшість прилавків рясніють свіжими овочами та фруктами. Але потрібно пам’ятати, що подібні продукти можуть містити нітрати, оскільки вирощені не в природних умовах.

Проте, більшість людей в період травневих свят хочуть поласувати молодими свіжими овочами та фруктами. В такому випадку потрібно пам’ятати кілька правил, щоб уникнути негативних наслідків.

При виборі будь-яких плодів потрібно звертати увагу на зовнішній вигляд. Якщо на ягодах (полуниця, виноград, малина) чи зелені (кріп, петрушка, листя салату) ви побачили білі вкраплення – перша ознака наявності нітратів у складі продукту.

Вживаючи зелень, молоду капусту, огірок, моркву, редиску та буряк потрібно зрізати прикореневу зону, оскільки там накопичуються найбільша кількість нітратів. Варто знати, що морква, капуста накопичують погані речовини ще й в серцевині. Тому їх потрібно вживати обережно.

Найбільш небезпечним овочем є перець, він накопичує у своєму складі найбільшу кількість отруйних речовин. Помідор, в свою чергу – найменшу.

Перед вживанням будь-якого овочу не в сезон, його потрібно замочити в проточній воді. Близько 30% кількості отруйних речовин зникають при тривалому замочуванні, від 30 хвилин до 3 годин.

Інший спосіб, який зменшує рівень нітратів на 80% – варка чи ошпарювання. Такий метод краще застосовувати для моркви, перцю, буряку та картоплі.

Що стосується ягід, то їх краще вживати в сезон, в іншому випадку – розморожені. Споживання ягід в травневий період веде до великого відсотку отруєнь.

Читайте: Вихідні на травневі свята (КАЛЕНДАР)

Якщо людина з’їсть не більше 50 грам будь-яких ягід, то детоксикаційна система здатна буде впоратись з отруйними речовинами, проте в більшості випадків все залежить від індивідуальних особливостей мікрофлори кишківника та реакції печінки.

Чим небезпечні нітрати

Нітрати в людському організмі перетворюються на нітрити. Вони в свою чергу створюють відновлену форму гемоглобіну та блокують постачання кисню до клітин, що формує гіпоксію клітин кишківника та всього організму.

Чим більше гіпоксії в тканинах, тим більше запалення та розвиток онкологічних захворювань.

Проте, варто пам’ятати, що в овочах та фруктах не в сезон кількість нітратів не така велика, як в ковбасі, сосисках та копченостях, в копченій рибі.

В період споживання овочів не в сезон головне – правильна підготовка. Якщо перед вживанням продукти замочувати чи ошпарювати, зрізати шкірку, то рівень шкідливих речовин зменшиться, і ви отримаєте лише корисні вітаміни та мінерали, які збагатять ваш організм.

Автор: лікар-дієтолог, терапевт

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка