Чи можна давати дітям шоколад? Чи призводить він до гіперактивності? Аби відповісти на ці питання, спочатку потрібно розібратись, що таке шоколад.
Взагалі шоколад, якщо він справжній, має містити максимально багато какао-бобів. Оптимально — це 90-99%, але допустимо не менше 85%. При високих відсотках це дійсно корисний продукт.
Такий шоколад містить корисні речовини – поліфеноли. Поліфеноли мають благотворний вплив на весь організм, в першу чергу на судини. По-перше, зменшується запалення судин, вони стають менш проникливі для токсичних речовин та краще проникні для інсуліну, який транспортує глюкозу до клітин. По-друге, знижується ризик атеросклерозу, судинних захворювань, покращуються: робота нервових клітин, пам’ять, настрій. Поліфеноли корисні для нашого організму і мають протизапальний та протираковий ефект.
Читайте: Топ-4 продукти для здоров’я печінки
Поліфеноли містяться також у винограді та ягодах. Вони активують та покращують детоксикаційну функцію печінки, роботу судин, та захищають мозок від розвитку нейродегенеративних хвороб, активують процес очищення клітин від так званого клітинного сміття (цей процес називається аутофагією), зменшують глікацію білків.
Глікація білків – це склеювання білків, утворення поперечних “зшивок”, внаслідок чого білки руйнуються, втрачають свою силу. Білки входять до складу ДНК, клітинних структур, ферментів, гормонів, судин, кришталика ока і т.д.
Глікація білків відбувається при надмірному вживанні цукру, солодощів, доданої фруктози, або готових смажених страв із рум’яною шкіркою.
Нам не потрібно їсти багато шоколаду, достатньо одного чи двох шматочків. Нажаль, на полицях наших магазинів не так легко знайти якісний шоколад, який мав би 90-99% какао-бобів. Максимальний відсоток, який зустрічається – 82-85%.
Читайте: Ціни на продукти у 2018 році – що подорожчає і коли
Найбільше шоколаду – 45-50%. І ці відсотки заповнені, як правило, жирами та цукром. Чим менший відсоток какао-бобів, тим більший відсоток жирів та цукрів.
Ви ніколи на замислювались над тим, чому шоколадки не розтікаються та добре не ламаються? Це через вміст насиченого жиру.
Велика кількість такого жиру погано впливає на організм. Негативно впливає на судини, робить мембрани клітин слабшими, більш проникними для токсинів, вірусів, підвищує ризик запалень, мутацій, прискореного старіння.
Цукор – одна з серйозних причин виникнення великої кількості проблем. Солодкий шоколад містить величезну кількість цукру. Тому, якщо ми дитині даємо шоколадку, для багатьох вона викликає стан гіперактивності.
Читайте: Смертельніша та швидша за кір. Симптоми і лікування дифтерії
З’ївши шоколад, організм мусить цукор, що потрапив у кров, використати. Для цього відразу підшлункова залоза виділяє гормон інсулін, молекули якого транспортують молекули глюкози до клітин (мозку, м’язів, жирових і тд).
Коли рівень цукру підвищується, то людина і дитина відчуває стан підвищеної активності. Вона може стрибати, ставати непосидючою, але через деякий час рівень цукру та інсуліну падає. І тоді дитина навпаки робиться в’ялою, сонливою і їй знову хочеться солодощів.
Тому солодощів у чистому вигляді (солодкі напої, нектари, цукерки, тістечка) дитині не варто давати. Шоколадки, якщо вони мають низький вміст какао-бобів, відповідно мають високий рівень цукру, а від цього викликати реакцію – гіперактивність. Найкращою альтернативою солодощам є фрукти, ягоди, сухофрукти, із яких можна готувати смачні домашні солодощі (цукерки із сухофруктів, фруктово-ягідні желе та пастилу, зефір).
Читайте: Последствия жестокого обращения с детьми – самоубийство и ожирение