Смачний Стамбул: Смажені каштани та справжня турецька шаурма

Смачний Стамбул: Смажені каштани та справжня турецька шаурма

Їжа – особлива частина життя турків.

Варто лише вийти на вулиці Стамбула, як одразу потрапляєш у світ смажених каштанів, сандвічів з щойно виловленою рибою, гострого соку з огірками та риби, запеченої в солі. І ці страви не конкурують, а лише доповнюють одна одну.

«Я трохи надрізаю свіжі каштани ножем і смажу – без солі чи спецій. До того ж вони дуже корисні для травлення. А ще з них роблять різні десерти, чи подають, наприклад, з м‘ясом», – каже продавець каштанів Хабіб Еламуші.

Смажені каштани – візитна картка кулінарного Стамбула. Їх тонкий аромат пронизує місто наскрізь, приваблюючи туристів. На смак як варена картопля з цукром. Але спробувати варто. Кухню країни, оточеної чотирма морями, важко уявити без риби. Зранку до ночі усі мости Стамбула повняться сотнями рибалок. А під ними, у невеликих ресторанчиках, місцеві кухарі творять справжні дива.

«Це сібас. Ми додаємо туди сир, гриби та невеликі креветки. Потім обкладаємо його сіллю і поливаємо спиртом. І ось так на вогні він готується десь за 45 хвилин», – говорить працівник ресторану Дженгіс Куртогли.

Тут люблять робити видовище майже з усього, і їжі це стосується особливо. Кожен поважний власник ресторану виставить на вулиці ось такий візок з рибою. Звісно ж – просто посеред дороги. Варто лише кинути на нього погляд, і від вас вже не відстануть.

«Це тигрова креветка, у ній сховано силу життя чоловіків! Варто їсти двічі на день, і з кожним разом наче молодшаєш на рік! А ще краще – лобстери. До того ж його можна використовувати як телефон – набираєте номер і дзвоните!», – каже власник ресторану Халіль Демір.

Навіть зі звичайних маленьких креветок тут зроблять шиплячу страву, смак якої запам‘ятається надовго. І секрет – зовсім не в спеціях. Просто тут усе свіже. І люди, які це готують – люблять свою справу.

«Усі вважають, що ми, турки, просто шаленіємо від спецій, і їмо їх кілограмами. Але насправді їх додають зовсім трохи. От у цій рибі – лише оливкова олія. Так вона зберігає аромат моря. Коли вона посмажиться, я лише додам трохи лимона», – каже кухар Чіхан Їлмаз.

І доки кухар смажитиме рибу для відвідувачів ресторану, навпроти такі ж самі турки їстимуть дешеві сандвічі, які готують просто на воді. І на десерт питимуть гострий сік з листям капусти та огірком. Тим часом туристи куплятимуть пахлаву, а хтось замовить чергову порцію шаурми. І саме в такому розмаїтті і пікантність кухні цього міста.

// ICTV

Категорії: Світ