
Найбільші трудоголіки стають найбільшими п’яницями.
Про це свідчать дані міжнародної аналітичної компанії Euromonitor, яка займається вивченням споживчих ринків.
Країна, в якій випивають найбільше – Південна Корея.
Згідно з результатами досліджень, у цій державі в середньому кожна доросла людина випиває в тиждень майже 14 порцій/доз алкоголю або 617 мл міцних напоїв. Це вдвічі більше, ніж в Росії, яка посідає в рейтингу друге місце.
Відзначимо, що порція – одиниця виміру в дослідженні Euromonitor – передбачає 45 мл (“стопка”) високоградусних спиртних напоїв.
10 країн, в яких випивають найбільше
Країна | Кількість порцій на 1 особу в тиждень | Кількість алкоголю, мл | |
1 | Південна Корея | 13.7 | 617 |
2 | Росія | 6.3 | 284 |
3 | Філіппіни | 5.4 | 243 |
4 | Тайланд | 4.5 | 203 |
5 | Японія | 4.4 | 198 |
6 | Болгарія | 3.9 | 176 |
7 | Україна | 3.9 | 176 |
8 | Словаччина | 3.8 | 171 |
9 | Бразилія | 3.6 | 162 |
10 | США | 3.3 | 149 |
У п’ятірці держав, в яких випивають найбільше, Росія – єдина європейська країна. Всі інші представляють Східноазійський регіон – Філіппіни, Тайланд, Японія.
Україна посідає 7-е місце в рейтингу. У нас, за даними Euromonitor, в середньому в тиждень споживають трохи менше 4-х порцій алкоголю або 176 мл міцних напоїв.
В останні роки в Україні і Росії простежується тенденція до зменшення вживання алкоголю.
Серед причин “протверезіння” обох країн експерти називають економічну і демографічну кризи.
Читайте: Як здорожчають алкоголь, цигарки і дизель у 2017 році: прогнози експертів
Причини пияцтва
Чому ж у Південній Кореї – розвинутій високотехнологічній країні, яку називають “східноазійським електронним тигром”, так багато п’ють?
Головна причина – стрес на роботі. Корейці багато і старанно працюють. У Південній Кореї допускається на законодавчому рівні збільшення робочого тижня працівників до 52-х годин. В Японії, яка в рейтингу на 5-му місці, перед роботодавцями у цьому питанні взагалі не має жодних обмежень. Як наслідок, японці в середньому працюють 60 годин на тиждень.
За даними Euromonitor, 97% ринку алкоголю в Південній Кореї складають продажі національного міцного напою Сочжу (дослівний переклад – “палаючий спирт”) – рисової горілки, міцністю від 20 до 45 градусів. На смак напій трохи солодкуватий, оскільки в нього додають цукор. Популярні Сочжу зі смаком лимона, кавуна і яблука. П’ють Сочжу дозами обсягом не більше 50 мл.
Популярність Сочжу пояснюється невисокою ціною напою і його доступністю. Щорічно виробляється понад 3 млрд пляшок Сочжу. Таким чином, на кожного корейця (55 млн), включаючи всі вікові групи, – припадає 1 пляшка на тиждень. В Україні середня вартість Сочжу становить 150 грн.
Читайте: В Україні здорожчала горілка: Кінець світу чи рай для самогонників?
Представники неурядових організацій Південної Кореї звинувачують владу в тому, що вона закриває очі на проблему алкоголізму. І робить це в інтересах виробників алкоголю.
Однак чиновники Міністерства охорони здоров’я Південної Кореї стверджують: антиалкогольні програми не дадуть бажаного результату, адже специфіка корейців в тому, що вони п’ють швидко, щоб швидко сп’яніти. У такий спосіб вони знімають стрес.
У Південній Кореї пияцтво після роботи вважається найкращим способом згуртування колективу. Всі співробітники йдуть в бар на teambuilding і випивають за приємною бесідою. При цьому начальник, як правило, п’є більше всіх, адже для створення хороших відносин потрібно випити з кожним із підлеглих. Як наслідок, часто такі посиденьки закінчуються у відділенні поліції.
Читайте: Нічний продаж алкоголю в Києві можуть відновити
Відмінності в алкоголізмі
З пияцтвом у країнах Східної Азії все зрозуміло: люди там багато і старанно працюють. Причини ж поширення алкоголізму в Східній Європі – багатогранніші.
Крім того, є певні відмінності у наслідках споживання алкоголю.
В Україні статистика смертності та отруєння алкоголем значно вища, ніж у Південній Кореї.
В Україні на алкоголь припадає 70% причин хвороб травлення, у Південній Кореї – 21%. В Україні серед населення у віці 20-39 років 25% смертних випадків пов’язано з алкоголем. Алкоголь – одна з провідних причин передчасної смертності чоловіків у віці 40-60 років. У Південній Кореї смертність від алкоголю становить близько 5%.
Тим не менш, об’єднує дві країни проблема раннього віку споживання алкоголю.
В Україні кожен сьомий 11-річний та 76% 17-річних мають досвід споживання спиртних алкогольних напоїв. Кожен десятий хлопець та 6% дівчат спробували алкоголь до 11 років.
У Південній Кореї 68% школярів віком від 12 до 16 років випивають спиртні напої мінімум раз в місяць, 28% вживають алкоголь щотижня.