Про це повідомив експерт з проблем національної безпеки Тарас Жовтенко в своєму блозі на Корреспондент.net.
– Нові ТУ (технічні умови – Ред.) допускають, що в першому блюді масова частка жиру повинна бути не більше 20%, у другому – не більше 25%. Навіть людині, далекій від кулінарії, очевидно, що таке меню, навряд чи буде їстівним, але при цьому буде повністю відповідати новим, натовським нормам сухпаїв, – написав він.
Жовтенко наголосив, що нові ТУ виписані під одного виробника.
– Якщо вимог до фізико-хімічним складом в нових ТУ практично немає, то вимоги до упаковки прописані гранично жорстко. І відповідають цим вимогам тільки реторт-пакети, що випускаються ТОВ Пирятинський делікатес. Більше в Україні підприємств, які б могли випускати упаковку для нових сухпайків ЗСУ, немає, – пише він.
Читайте: У Росії звільнили поліцейського за скаргу на скудний сухпайок
На думку Жовтенка, озвучена міністром інформація не є достовірною – відповідну постанову Кабміном поки не затверджено, а додаткове навантаження на бюджет, позв’язане з введенням нових норм складе більше 10 млн грн.
– По-перше, уточнимо – офіційно рішення Кабміну поки не прийнято. Міністр поспішив. Чому? Висловлю свою думку. У показному прагненні до стандартів НАТО чиновники майстерно плодять схеми, які мають всі ознаки корупційності. Нові сухпайком дають можливість заробити на бюджеті близько 10 млн грн.! При цьому постраждає не тільки бюджет, але і здоров’я військовослужбовців, – додав експерт.
Відзначається, що зараз Департамент державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони готує закупівлю нових сухпайка в кількості 200 тис. штук за ціною 150,0 грн. за 1 набір. Для порівняння: нинішній сухпайок (за старими ТУ) коштує 88 грн за штуку.
Нагадаємо, 26 вересня Міноборони затвердило новий сухий пайок, в якому борщ, супи, каші з м’ясом і рагу зі свининою.