Про це повідомляє у Facebook директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
– За цей час загальна інфляція становила 13%, а продуктова інфляція – 17%. Мінімальна заробітна плата за рік зросла на 16%. Середня оплата праці за той же час піднялась на 26%. Це красномовно говорить про недоступність м’яса українцям, – зазначив експерт.
Читайте: Ціни на продукти у 2018 році – що подорожчає і коли
За його даними, усі види м’яса стали дорожчими за рік від 25% до 71%, а саме:
- сало – на 71%, або на 29 грн – до 70 грн за кг;
- свинина – на 41%, або на 34 грн – до 116 грн кг;
- ковбаса варена – на 34%, або на 22 грн – до 86 грн за кг;
- яловичина – на 27%, або на 27 грн – до 125 грн га кг;
- курка у тушці та філе – на 25%, або на 11 та 18 грн, відповідно – до 55 та 91 грн за кг.
Дорошенко також зауважив, що з 2014-го по 2015-й українці стали їсти м’яса значно менше через різке падіння доходів.
– 2016 рік показав незначне покращення ситуації. За офіційними даними, падіння споживання м’яса тривало і в 2017 році – до жовтня. Але за підсумками року зафіксовано зростання споживання. Так на кожного з нас приходиться по 51,7 кг з’їденого м’яса. Пояснити це можна лише за рахунок підвищення пенсій, оскільки доходи працюючих за останній квартал 2017 року не показали стрімкого підвищення, – пише експерт.
Водночас, за даними Організації економічного співробітництва та розвитку, кожен українець з’їв у 2017 році 41,7 кг усіх видів м’яса, що, за словами Дорошенка, “на 10 кг менше, ніж говорять наші офіційні джерела”.
– А в ЄС вже сьогодні кожен громадянин споживає 86 кг, – пише він.
Раніше повідомлялося, що за 2017 рік м’ясна продукція подорожчала в середньому на 40%.
Фото: Олексій Дорошенко