Нове дослідження американських науковців розвінчує поширені міфи про картоплю та доводить, що правильно приготований овоч допоможе не лише схуднути, а й навіть покращити чутливість до інсуліну.
Картопля замість м’яса або риби
Команда науковців провела дослідження за участі людей з ожирінням та інсулінорезистентністю.
У рамках експерименту учасники замінили 40% м’яса або риби на варену картоплю зі шкіркою для підвищення вмісту клітковини.
Завдяки цьому їм вдалося схуднути у середньому на 5,8 кг протягом восьми тижнів, покращити показники інсулінорезистентності і зберегти відчуття ситості без свідомого обмеження калорій.
— Обмеження калорій часто не дає довготривалих результатів через вплив внутрішніх процесів, — пояснює керівник дослідження Кандіда Дж. Ребелло.
У чому секрет
Картопля має низьку енергетичну щільність — це означає, що завдяки високому вмісту води та резистентного крохмалю вона забезпечує необхідну кількість їжі без надлишку калорій.
Причому найбільш корисною була саме охолоджена варена картопля.
Окрім того, картопля є важливим джерелом калію, харчових волокон і вітамінів, необхідних для нормального функціонування організму.
Таким чином, попри те, що картоплю тривалий час вважали нездоровим продуктом через високий вміст крохмалю, дослідження довело: правильно приготований овоч не лише не шкодить, а й покращує метаболічні показники людей із зайвою вагою чи діабетом ІІ типу.
У подальшій роботі науковці планують дослідити вплив картопляної дієти на м’язову масу, адже це є важливою складовою чутливості до інсуліну.
Джерело: SciTechDaily