Чи потрібно чистити кабачки: як впливає шкірка на смак і текстуру страви

нужно ли чистить кабачки

Фото: pexels

Кабачки – це смачні, корисні та універсальні овочі, які можна смажити, тушкувати, запікати, фарширувати та навіть додавати у випічку.

Вони чудово поєднуються з іншими продуктами, легко засвоюються і підходять як для легких літніх страв, так і для ситних домашніх обідів. Але щоб кабачки дійсно тішили смаком і текстурою, важливо правильно підійти до їхнього приготування.

Чи потрібно чистити кабачки перед приготуванням, читайте в матеріалі.

Чи потрібно чистити шкірку з кабачків

Чи потрібно чистити кабачки перед приготуванням – залежить від багатьох чинників, і однозначної відповіді тут бути не може. Усе залежить від віку плода, його зовнішнього вигляду, рецепта і способу обробки.

Молоді кабачки мають тонку, ніжну і майже непомітну шкірку. Вона легко пережовується, добре переносить термічну обробку і містить клітковину, корисну для травлення.

У таких випадках чистити шкірку зовсім не обов’язково – її досить добре промити, особливо якщо кабачки вирощені на власному городі без хімії.

У яких випадках потрібно чистити кабачки

З віком шкірка кабачків стає дедалі товщою, жорсткішою і грубішою. У перестиглих плодів вона може бути настільки щільною, що після приготування не розм’якшується, а навпаки, заважає відчуттю однорідності страви, може давати легку гіркоту і навіть зіпсувати смак.

У таких випадках шкірку варто обов’язково зрізати. Також у старих кабачках часто утворюється велике насіння, яке також бажано видалити, особливо якщо йдеться про супи, пюре, запіканки та дитяче харчування – у цих стравах важлива м’яка текстура.

Ось у яких випадках кабачки обов’язково потрібно чистити перед приготуванням:

  • якщо кабачок перестиг;
  • якщо шкірка груба, товста або жорсткувата на дотик;
  • у разі наявності ушкоджень, плям, потемніння або псування на поверхні;
  • якщо в рецепті потрібна однорідна текстура (суп-пюре, оладки, кабачкова ікра, кекси);
  • якщо кабачки будуть використовуватись у дитячому харчуванні;
  • під час заморожування зрілих кабачків – щоб уникнути грубості після розморожування.

Чи потрібно чистити кабачки від шкірки для запіканки та ікри

Якщо ви збираєтеся робити оладки, кабачкову ікру або запіканку, шкірка може негативно вплинути на текстуру страви. У таких випадках, навіть у відносно молодих кабачків, шкірку бажано видалити, особливо якщо вона вже трохи загрубіла або забарвлена в жовто-зелений колір.

Що стосується заморозки – тут теж є нюанси. Молоді кабачки можна заморожувати зі шкіркою, але після розморожування вона може стати більш жорсткою. Тому для заготовок на зиму шкірку часто зрізають заздалегідь, особливо якщо передбачається використовувати овоч у пюреподібній або однорідній консистенції.

Важливо також звертати увагу на зовнішній вигляд шкірки: якщо на ній є пошкодження, темні плями, вм’ятини або сліди псування – шкірку потрібно зрізати повністю, незалежно від віку кабачка.

Читайте також
Яйця дешевшають, ціна м’яса — зростає: ціни на продукти у червні
Марина Терюханова редакторка стрічки
Категорії: Стиль життя