Солодке — не ворог. І навіть може бути союзником.Так-так, це не жарт і не витівка фітнес-блогерів.
Науковці з університету Іллінойсу довели, що люди, які під час схуднення дозволяли собі улюблені смаколики — позбувалися ваги краще, зберігали результати довше і менше страждали від нападів тяги до їжі.
Стратегія, а не заборона
– Ми залучили пацієнтів з ожирінням віком від 18 до 75 років, які мали супутні захворювання, як-от гіпертонія та діабет, і могли б отримати користь від втрати ваги», – каже один з дослідників.
Учасники програми EMPOWER щодня відстежували свою вагу, проходили онлайн-сесії щодо збалансованого харчування і регулярно їли те, чого найбільше жадали: шоколад, тістечка, чіпси чи навіть бургери.
Але за однієї умови — невеликими порціями і як частину індивідуального плану.
Результат? Мінус майже 8% маси тіла за рік, зниження тяги до шкідливої їжі, утримання ваги без зривів.
— Якщо ви думаєте, що проблема у слабкій силі волі, подумайте ще раз. Непослідовне харчування, суворі обмеження й заборони — ось що викликає зриви, — пояснює професор Манабу Накамура.
Революція у дієтології
Учасники програми зізналися, щойно вони перестали боротися з собою, зникли неприємні відчуття, наприклад, їм вже не хотілося їсти морозиво посеред ночі.
А найцікавіше — це працювало довгостроково. Вага стабілізувалась, а тяга залишалась низькою навіть через рік.
Щоденні зважування на Wi-Fi-вагах, опитування про тягу до їжі, візуальні діаграми про склад страв — усе це допомагало учасникам бачити картину не лише по кілограмах, а й по емоціях, звичках і задоволенні від процесу.
Науковці вважають, що замість того, щоб обмежувати себе, краще навчитися включати бажані продукти у збалансований раціон.
Джерело: SciTechDaily