Риба ротан: чи можна їсти і як правильно її готувати

рыба ротан можно ли есть

Колаж Факти

Риболовля — чудовий спосіб відпочити, провести час на природі та отримати задоволення від самого процесу. Але іноді на гачок може потрапити не зовсім звична здобич, а досить цікавий екземпляр — такий, як риба ротан. Цей непомітний, але витривалий хижак зустрічається у водоймах України та викликає зацікавлення як серед досвідчених рибалок, так і серед новачків. 

Факти ICTV дізнавалися в експерта з риболовлі та організатора рибальського клубу “АМУР” Євгенія, чи можна їсти рибу ротан та де її краще ловити. 

Риба ротан: що відомо

Ротан-головешка, або амурський головешка — це прісноводна риба з родини головешкових. Має тіло завдовжки до 25 см, яке розширюється біля голови й злегка сплющене з боків. Відзначається великою головою з висунутою вперед нижньою щелепою та розташованими в кілька рядів зубами.  

Тіло та більша частина голови вкриті крупною лускою. Основне забарвлення — сіро-зелене з темними плямами, а під час нересту самці стають майже чорними. 

Первісно цей вид мешкав у водоймах Далекого Сходу. До Європи він потрапив у 1912 році як декоративна акваріумна рибка, а згодом — у дикі водойми. Сьогодні ротан поширений по всій європейській частині Росії, в Сибіру, Казахстані та багатьох країнах Європи.  

Що за риба ротан та де її ловити

В Україні з’явився наприкінці 1970-х років, спочатку у водоймах на заході. Зараз трапляється в басейнах Дністра, Прута, Дніпра, Дунаю та Південного Бугу. 

Ця риба надзвичайно витривала й може виживати навіть у воді з низьким вмістом кисню, у болотах, пересихаючих водоймах або там, де вода промерзає до дна. За несприятливих умов ротан закопується в мул. Це хижак з неабияким апетитом, який полює на все, що менше за нього, включно з ікрою інших риб і різними органічними рештками. 

У середньому ротани живуть у європейських водоймах 8–10 років. Статевої зрілості досягають у віці 3–4 років при довжині 5–7 см. Розмноження починається з травня, коли температура води досягає 15 °C. Ікру — до 4,5 тис. штук — самка відкладає на підводну рослинність або тверді поверхні, а самець охороняє її та забезпечує доступ кисню. 

Через свою хижу природу ротан вважається шкідником — він здатен значно зменшити чисельність інших видів у водоймі, поїдаючи їхню ікру й молодь. 

Риба ротан: їстівна чи ні

За словами експерта з риболовлі та організатора рибальського клубу “АМУР” Євгенія, ця риба є їстівною та має певне харчове значення. Ротан, як і інші види риб, містить білки, жири, вітаміни та мінерали, що є важливою частиною здорового харчування.  

– Ротан можна варити, смажити або запікати. Він також може бути використаний у супах та інших стравах. Також ця риба є частиною раціону в деяких регіонах, особливо у східній Європі та Азії, – зазначив експерт. 

Багатьох цікавить, яка на смак риба ротан. Цей хижак є об’єктом любительського рибальства — його м’ясо смачне та добре підходить для приготування.  

М’ясо цієї риби ніжне, з біло-рожевим відтінком і щільною текстурою. Після приготування легко відділяється від небагатьох великих кісток. У його м’якоті містяться всі основні макро- та мікроелементи, характерні для річкової риби: фосфор, кальцій, калій, молібден, а також вітаміни PP, A, D та E.  

Серед рибалок ротан має прізвисько “весняний подарунок” — і не дарма: він обирає для життя мілкі водойми, які швидко звільняються від льоду, раніше, ніж великі ріки чи озера. Тому, поки інші рибалки чекають виходу карася чи щуки, навесні можна наловити чимало ротанів. 

У весняний період великі особини ротана активно харчуються, що робить лов значно ефективнішим. Влітку ж, навпаки, найчастіше клюють середні або дрібні рибки. 

Як зловити ротана

Якщо хочете зловити якомога більше ротанів, варто поекспериментувати з приманками — підійде практично все: різні черв’яки, мотиль, опариш, шматочки м’яса. Головне, щоб наживка привабливо пахла, адже ротан особливо реагує на запах крові.

Щодо насадки: хоча ця риба іноді клює навіть на голий гачок, який активно рухається у неї перед носом, великих особин таким способом не зловиш. Тож краще насадити щось більш апетитне — хробака, мотиля, опариша, шматок м’яса або навіть тонку плівку, зрізану з яловичини. Ротан клюне на все, що рухається й смачно пахне.

Читайте також
Нерестова заборона 2025: терміни та правила риболовлі

Марина Терюханова редакторка стрічки
Категорії: Медицина