Поганий холестерин у яйцях: дослідження показало несподівані результати

вчені про холестерин в яйцях

піксебей

Команда вчених із Університету Південної Австралії під час дослідження спростувала твердження, що яйця є чи не головним ворогом здорового серця через поганий холестерин, який міститься в них.

Серцево-судинні захворювання, як і раніше, очолюють причину №1 смертей у всьому світі, щорічно забираючи близько 18 млн життів. Істотну роль у розвитку цих хвороб відіграє рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) – так званого поганого холестерину.

Саме він здатний відкладатися на стінках судин, формуючи бляшки і перешкоджаючи нормальному кровотоку, що загрожує інфарктами, інсультами та атеросклерозом.

Що показало дослідження

Вчені вирішили перевірити: чи справді яйця винні в підвищенні поганого холестерину. Для цього вони провели рандомізоване контрольоване дослідження: 61 добровольцю середнього віку запропонували на п’ять тижнів перейти на одну з трьох дієт.

У першій групі учасники щодня їли по два яйця за низького вмісту насичених жирів у раціоні.

У другій – дотримувалися низькохолестеринової, але більш жирної дієти, водночас яйця були під забороною.

Третя група харчувалася за типовим західним зразком з високою кількістю як насичених жирів, так і холестерину, але з мінімальною кількістю яєць.

Результати виявилися несподіваними: найбільше зниження рівня ЛПНЩ-холестерину (на 5,2%) зафіксували в тих, хто їв яйця щодня та обмежував споживання насичених жирів.

У другій групі цей показник знизився лише на 1,5%, а в тих, хто дотримувався західної дієти, рівень поганого холестерину майже не змінився.

Головний висновок дослідження: не яйця, а насичені жири суттєво впливають на рівень поганого холестерину.

Інакше кажучи, ризик для серця несе не стільки традиційна яєчня, скільки смажений бекон або ковбаса, які часто до неї подаються.

Читайте також
Працюють не гірше за статини: кардіологи назвали два продукти для зниження холестерину

Джерело: The American Journal of Clinical Nutrition

Категорії: Медицина