На Рівненщині втретє за рік зафіксовано випадок ботулізму, цього разу захворіла дитина 2016 року народження, яка вживала консервовану продукцію.
Випадок у Сарнах
Попри постійні застереження медиків, випадки ботулізму продовжують реєструватися в Україні.
9-річна дитина звернулася по медичну допомогу в п’ятницю, а вже наступного дня діагноз було підтверджено.
Наразі вона перебуває в лікарні під наглядом медиків і отримує необхідне лікування, включно з протиботулінічною сироваткою.
Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб розпочав епідеміологічне розслідування щодо встановлення джерела інфекції, перевірки умов зберігання та приготування харчових продуктів.
Що таке ботулізм: причини, симптоми та методи профілактики
Ботулізм — це серйозне харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків.
Основною причиною ботулізму є вживання зіпсованих продуктів, зокрема в’яленої або копченої риби і виробів з м’яса.
Потенційно небезпечними є усі консерви, які були недостатньо термічно оброблені або зберігалися неналежним чином.
Симптоми часто з’являються поступово. Порушення зору є одною із перших ознак, що супроводжуються спрагою, сухістю слизових оболонок. Хворі також можуть відчувати “грудку” в горлі, біль під час ковтання.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.
У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті.
Медики рекомендують за найменшої підозри на ботулізм терміново звернутися до лікаря.
Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, своєчасної госпіталізації та введення ботулінічного та антитоксину.
Джерело: Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб