У США 57-річна жінка ледь не померла від інтоксикації печінки через споживання перевищеної дози куркуми – щоденна кількість капсул була вдесятеро більшою.
Як надмірне споживання капсул куркуми призвело до пошкодження печінки
57-річна американка Кейті Моган вирішила приймати куркуму для зменшення запалення та болю в суглобах.
Впродовж кількох тижнів жінка споживала понад 2 г куркуми на день замість 204 мг (тобто доза була у 10 разів більшою за норму).
Через деякий час вона відчула біль у животі, втому, нудоту. Дізнавшись про зростання випадків отруєння через зловживання харчовими добавками, вона порівняла свої симптоми з описаними у новинах і вирішила звернутися до лікарні.
Під час обстеження виявилося, що рівень ферментів печінки у 60 разів перевищував норму.
Щоби якнайшвидше вивести токсичні речовини з крові, пацієнтці призначили крапельницю. Протягом шести днів перебування у лікарні стан жінки відновився і вона почала почуватися набагато краще.
Наразі Кейт пообіцяла медикам не вживати харчові добавки без призначення лікаря.
Цей випадок є черговим нагадуванням про небезпеку самолікування через непередбачувані побічні ефекти або протипоказання, здатні зашкодити організму і навіть призвести до фатальних наслідків.