Незбиране молоко збільшує ризик смерті від серцево-судинних захворювань – дослідження

вибір молока і ризик смерті

піксебей

Знежирене молоко може знизити ризик смерті від серцево-судинних захворювань, водночас вибір незбираного молока, навпаки, збільшує ці ризики, особливо для жінок.

Такого висновку дійшли норвезькі дослідники.

Як вибір молока впливає на ризик смерті: що з’ясували вчені

Під час наукового експерименту, результати якого були опубліковані в The American Journal of Clinical Nutrition, вчені використовували дані, отримані за 33 роки серед населення Норвегії, щоб встановити зв’язок між споживанням молока, серцево-судинними захворюваннями і смертністю.

Результати показали, що у тих, хто споживав найбільше молока, ризик смертності був на 22% вищим, а ризик смерті від серцево-судинних захворювань – на 12% вищим, ніж у тих, хто пив найменше молока.

Однак під час вивчення окремих видів молока було виявлено, що саме незбиране молоко сприяло виникненню цих негативних асоціацій.

Дані показали, що у людей, які регулярно вживали незбиране молоко, був підвищений ризик розвитку холестерину, ішемічної хвороби серця і серцево-судинних захворювань.

Дослідження також показало, що на жінок особливо сильний вплив мав вибір напою: більш виражені негативні ефекти спостерігалися під час вживання незбираного молока і більш виражені захисні ефекти – під час вживання знежиреного молока.

У тих, хто в основному вживав знежирене молоко, ризик смертності знизився на 11%, а ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 7% порівняно з тими, хто пив незбиране молоко.

Знежирене молоко також не продемонструвало жодного зв’язку з підвищеним ризиком смертності порівняно з людьми, які взагалі уникали молока.

Експерти вважають, що причиною цього є підвищені рівні насичених і трансжирних кислот в незбираному молоці, які раніше пов’язували з хворобами серця і загальними показниками смертності.

Читайте також
Вчені з’ясували, як подвоїти втрату ваги під час дієти

Джерело: Express

Категорії: Медицина