Знежирене молоко може знизити ризик смерті від серцево-судинних захворювань, водночас вибір незбираного молока, навпаки, збільшує ці ризики, особливо для жінок.
Такого висновку дійшли норвезькі дослідники.
Як вибір молока впливає на ризик смерті: що з’ясували вчені
Під час наукового експерименту, результати якого були опубліковані в The American Journal of Clinical Nutrition, вчені використовували дані, отримані за 33 роки серед населення Норвегії, щоб встановити зв’язок між споживанням молока, серцево-судинними захворюваннями і смертністю.
Результати показали, що у тих, хто споживав найбільше молока, ризик смертності був на 22% вищим, а ризик смерті від серцево-судинних захворювань – на 12% вищим, ніж у тих, хто пив найменше молока.
Однак під час вивчення окремих видів молока було виявлено, що саме незбиране молоко сприяло виникненню цих негативних асоціацій.
Дані показали, що у людей, які регулярно вживали незбиране молоко, був підвищений ризик розвитку холестерину, ішемічної хвороби серця і серцево-судинних захворювань.
Дослідження також показало, що на жінок особливо сильний вплив мав вибір напою: більш виражені негативні ефекти спостерігалися під час вживання незбираного молока і більш виражені захисні ефекти – під час вживання знежиреного молока.
У тих, хто в основному вживав знежирене молоко, ризик смертності знизився на 11%, а ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 7% порівняно з тими, хто пив незбиране молоко.
Знежирене молоко також не продемонструвало жодного зв’язку з підвищеним ризиком смертності порівняно з людьми, які взагалі уникали молока.
Експерти вважають, що причиною цього є підвищені рівні насичених і трансжирних кислот в незбираному молоці, які раніше пов’язували з хворобами серця і загальними показниками смертності.
Джерело: Express