Карантин в Україні: що відбувається 9 травня (КАРТА)

Коронавірус

Станом на 9 травня 2020 року в Україні коронавірус підтвердили у 14 710 осіб, померли 376 людей, одужали 2 909 українців. За добу зафіксували 515 нових випадків.

Найбільше українців хворіє у Чернівецькій (2 179 осіб), Івано-Франківській (1 095 осіб) та Тернопільській (977 осіб) областях.

У Києві виявили 1 771 випадок зараження на Covid-19. Одужало 134 людини, померло – 34.

Читайте: Карантин в Україні – усе, що треба знати, та останні новини

За добу у столиці ще 50 людей захворіли на коронавірус, що більше, ніж за попередню добу.

Три летальних випадки від коронавірусу за останню добу зафіксували на Буковині. Про це повідомляє Чернівецька ОДА.

Невтішні новини й у Кіровоградській області. У регіоні від вірусу помер 63-річний лікар дитячої обласної лікарні. Чоловік довгий час був на штучній вентиляції легенів. Підозрюють, що він заразився коронавірусом від свого брата, лікаря Центру екстреної медичної допомоги, який помер ще 17 квітня.

А у Харківській області за минулу добу Covid-19 лабораторно підтверджений у 52 осіб, з них – у 6 медиків і у 5-місячної дитини. Про це повідомив голова облдержадміністрації Олексій Кучер.

Зважаючи на таку невтішну статистику, карантин в Україні продовжили до 22 травня, хоча деякі послаблення почнуть діяти уже з 12 травня.

Так, у КМДА оприлюднили умови, як у Києві працюватимуть літні майданчики кафе і ресторанів під час карантину:

Серед них, зокрема, такі:

  • відстань між місцями для сидіння за сусідніми столиками має становити не менше 1,5 м;
  • за одним столиком можуть сидіти не більш як два клієнти (без урахування дітей молодше 14 років);
  • замовлення повинні робитися та видаватися дистанційно – через спеціально облаштоване вікно або вхідні двері закладу;
  • офіціант може приймати чи видавати замовлення лише за умови дотримання відстані не менше 1,5 метра між ним та клієнтом;
  • місце видачі замовлень та розрахунку має бути облаштоване столиком чи поличкою для передачі замовлення без особистого контакту з клієнтом – і таким чином, щоб унеможливити вхід відвідувачів всередину закладу;
  • має бути забезпечена можливість безготівкового (безконтактного розрахунку);
    меню має бути розміщене для ознайомлення поруч із місцем прийняття-видачі замовлень без можливості його видачі клієнтам.

Заклади мають забезпечити маркування відстані у 1,5 м для відвідувачів, що чекають своєї черги. На вході мають бути встановлені дозатори чи диспенсери з антисептиком.

Дезінфекцію повинні проводитися щодві години робочого часу. Дезінфекцію контактних поверхонь та посуду мають проводити після кожного відвідувача.

Карантин і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Не завадила така кількість хворих на коронавірус деяким українцям зібратися 9 травня біля меморіалів.

Так, в Одесі люди прийшли до Алеї Слави, багато з них були без масок та, незважаючи на зауваження правоохоронців, збиралися групами.

У цілому в Україні 9 травня поліція склала п’ять адміністративних протоколів за порушення правил карантину – чотири у Києві і один у Херсонській області.

Статистику поширення коронавірусу в областях України дивіться на Фактах ICTV.

Міла Грубнік редакторка розділу Здоров’я