Із 1 вересня 2021 року в шкільному харчуванні зменшиться кількість цукру та хліба й збільшиться кількість фруктів, м’яса та молока.
Так, цукру стане менше в 2-2,5 рази (до 7,5 г на один прийом їжі). Удвічі скоротиться кількість хліба (30-50 г замість 60-80 г на один прийом їжі).
Фруктів буде до 100 г на один прийом їжі. Кількість м’яса збільшиться до двох порцій м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна залежно від віку дітей.
За новими нормами школярі отримуватимуть одну порцію молока чи молочних продуктів щодня – 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, 125 г сиру кисломолочного, 75 г сиру м’якого, 15 г сиру твердого, 25 г сметани на вибір.
Також дітей інформуватимуть про харчові елементи в складі страв, які можуть викликати погіршення стану здоров’я або алергічну реакцію.
Так, дітям, які відповідно до медичної довідки мають алергію на молоко та молочні продукти, пропонуватимуть рослинні напої.
Школярі з підтвердженим діагнозом целіакія (непереносимість глютену) споживатимуть продукти та страви, що не містять глютену та його слідів.
У закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни матимуть щонайменше одноразове гаряче харчування.
За заявою одного з батьків або інших законних представників учням можуть надавати гарячі обіди.
Нові норми харчування
24 березня на засіданні Кабміну ухвалено постанову про нові норми харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Зокрема, у документі розписана калорійність сніданку, обіду та вечері за віковими групами. У разі споживання лише сніданку вона має становити 25-30% від добової потреби, для обіду відповідна частка збільшується до 35%.
Окрім того, вказано, скільки має бути білків, жирів та вуглеводів у стравах.