Поради господиням: Як правильно підготувати сади та городи до зимівлі

Хто не лінується восени – збирає гарний врожай за рік.
Господарі та господині наводять лад у садках і городах. Кожен має свої секрети, як підготувати дерева та кущі до зими.
Юрій Довгун за 3 роки виростив 20 гектарів яблуневого саду. Молодий садівник за деревами доглядає, як за дітьми – готує до сильних морозів, захищає від шкідників. Сади огороджують щільним парканом, огортають молоді саджанці соломою та дошками.
«Заєць вночі в січні-лютому може «з’їсти» 300-500 дерев за ніч. Вони не їдять дерев, а своїми гострими зубами перекушують пагін і зіскрібають цю кору. Певно випивають сік, який їм дуже смачний», – розповідає садівник.
До морозів дерева та кущі стійкі, але бояться стрімких перепадів температури. Тому господарі, щоб кора не потріскалася, радять побілити стовбури стійкими до снігу та дощів розчинами. І підживити добривами.
«Побілку головне нанести з півдня, зі сторони тепла. Ми захищаємо дерево не від морозу, а від тепла – від опіків у холодну пору», – радить Юрій.
«На зиму підживляти тільки фосфорно-калійними добривами. Це впливає на кращу перезимівлю, бо якщо добрива азотні – дерево може не визріти, і буде підмерзання», – додає садівник Олег Курдельчук.
Аби дерева краще зимували, радять неглибоко обкопати їх навкруги, а ще підсипати тирсою чи компостом. Тоді й комахи-шкідники не страшні, та й корінню тепліше буде.
Не радять досвідчені садівники залишати старе листя та гнилі яблука – адже вони можуть заразити здорові дерева.
«У цьому році яблуня особливо вражена такою хворобою, як плодова гниль. Такі яблука треба зібрати і закопати за межами саду, або зробити компости», – каже господар Степан Сирота.
У кінці осені робота кипить і на городах. Урожай вже сховали. Час саджати новий. Щоправда, зимувати в землі любить часник і лише певні сорти цибулі.
У квітниках жінки нестійке до морозу коріння викопують, рештою квітів милуються, поки ті під снігом не сховаються.
Садово-городні роботи тривають до перших морозів. Господарі задніх не пасуть, бо знають – аби мати повні комори овочів та фруктів і ласувати взимку вітамінами, треба добряче попрацювати. Тоді й через рік новий урожай їх потішить.
//Катерина Вознюк, «ФАКТИ», ICTV