19 квітня українці святкують Великдень. З початком цього свята закінчується піст.
Для людей, що дотримуються посту, дуже важливо поступово з нього виходити. Потрібно дотримуватись простих правил, аби не зашкодити своєму здоров’ю.
- Поступово вводити в раціон білкову їжу
Вранці, в перший день після закінчення посту, можна з’їсти одне яйце або шматок м’яса, додавши овочевий салат. Головне правило – порція білка не повинна бути більшою, ніж 100 грамів.
Не потрібно в один прийом з’їдати і яйце, і м’ясо, додаючи до цього домашню ковбасу.
Під час обіду варто керуватись тим самим правилом – 100 грамів білка та достатня кількість овочів та зелені.
Організм довгий час не отримував білкової їжі, тому дуже важливо вводити її поступово, щоб не відчувати тяжкість у шлунку, печію та дискомфорт.
Ввечері бажано обійтися без білка. Найкращий варіант вечері – овочевий салат з бобовими чи грибами.
- Не споживати алкоголь в поєднанні з жирною їжею
Алкоголь також має бути присутнім у раціоні в помірній кількості. Особливо небезпечне поєднання – жирна смажена їжа та алкоголь.
Такий дует провокує спазми сфінктера Одди в жовчному міхурі, що стимулює потрапляння жовчі в підшлункову залозу, викликаючи реактивний панкреатит, особливо у тих людей, які не звикли до вживання великої кількості жиру в поєднанні з алкоголем після посту.
Якщо людина після дотримання посту все ж таки переїла білкової жирної їжі, то потрібно додати ферменти для покращення травлення.
Після чого варто дати підшлунковій відпочити та намагатись нічого не їсти 5-6 годин для того, щоб вона заспокоїлась та зменшився дискомфорт, важкість у животі.
Також в період переїдання після посту варто споживати мінеральну воду. Вона покращуватиме травлення та засвоєння їжі, її розчеплення підвищуватиме кислотність, знижуватиме печію.
Автор: Юлія Поворознюк, лікар-дієтолог, терапевт.