PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+
ФАКТИ iPad / iPhone ФАКТИ Android
Автор:Анна Солощенко

Які вітаміни краще приймати для профілактики і чи потрібно це взагалі

Вітаміни необхідно приймати при встановленому факті недостатності. Перевірити це можна лише здавши аналіз крові. Найчастіше нестачу виявляють при здачі крові на вітамін D ( аналіз крові – 25-гідроксікальціферол), фолієву кислоту, вітамін В12.

Авітаміноз – це відсутність  якогось певного вітаміну. Зустрічається дуже рідко, а от гіповітаміноз – нестача, трапляється частіше. У кожного вітаміну свої симптоми нестачі (гіповітамінозу).

Найчастіше трапляється гіповітаміноз D. Він може проявлятись змінами кісток черепу та ніг. У дорослих та дітей – втомлюваність, часті застуди, поганий настрій.

В нашій країні замало сонця – 5 місяців на рік. Тому рекомендується здавати аналіз крові один-два рази на рік та приймати при зниженні рівня вітаміну D у крові.

 

Гіповітаміноз С – слабкість, дратівливість, незрозумілі болі в м’язах та суглобах, кровоточивість ясен.

Ці симптоми не дуже специфічні, бо можуть мати місце і при багатьох інших станах та хворобах.

Одразу бігти до аптеки та купляти пігулки, щоб розпочати прийом, не треба. Краще здати аналізи та звернутися до лікаря. Бо гіпервітаміноз (надлишок) нічим не краще за гіповітаміноз.

Приймати будь-які вітаміни без перевірки небезпечно.

Передозування вітамінів так само небезпечне, як і дефіцит.

Також немає ніяких доказів того, що вживання вітаміну С впливає на ризик захворіти ГРВІ.

Здорове харчування, прогулянки на свіжому повітрі, провітрювання, зволоження помешкань та регулярні фізичні навантаження допоможуть профілактиці обов’язково.

Вживаючи більшу кількість сирих або заморожених овочів, фруктів та ягід, ми вбережемо себе від інфекцій.

Їжа має бути різноманітна та різнокольорова. Менше солі, цукру, копченостей, жирного та смаженого. Гарний настрій- корисніше за вітаміни.

Автор: Ганна Солощенко, лікар-кардіолог Олександрівської лікарні, автор блогу Ваш кардіолог.

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка