Зростання цін на яйця, молоко та овочі в Україні: економіст назвав причини

Економіст Ілля Несходовський назвав основні фактори, які вплинули на значне здорожчання яєць, молочної продукції, овочів та фруктів у жовтні.
В ефірі телемарафору Єдині новини він сказав, що, окрім зростання цін на енергоносії та зменшення пропозиції, суттєвим чинником є девальвація гривні.
Чому зросли ціни на продукти харчування і що буде далі
Він пояснив це тим, що значна частина української агропродукції йде за кордон, відповідно, вітчизняні виробники орієнтуються на європейські ціни.
– Іншими словами: вони вибирають, де їм краще продати – тут чи в країнах ЄС. Інфляція в Європі суттєво пригальмувалася і набагато менша, ніж у нас. В Україні девальвація приблизно на 14% більша порівняно із минулим роком — цей фактор також спрацьовує, – зауважив економіст.
Водночас Несходовський погоджується з тим, що основним фактором впливу залишаються все ж таки енергоносії – саме суттєве подорожчання електрики призвело до зростання цін на продукти, які від неї залежать.
– Якщо брати молоко та молочні продукти, вони потребують зберігання в холодильнику, який споживає достатньо велику кількість електроенергії. Крім того, ми вивозимо на 10% більше молока за кордон, ніж рік тому. Це також відповідно впливає, – додає експерт.
Щодо ситуації з яйцям, за словами Несходовського, тут теж потрібна електрика для опалення курятників, коли приходять холоди, що впливає на кінцеву ціну продукції.
Є й сезонний фактор – взимку виробництво яєць завжди зменшується, кури просто несуться менше, ніж влітку.
– Тому у нас відбувся значний стрибок цін внаслідок похолодання, зростання витрат на електроенергію і зменшення пропозиції продукції, – нагололосив економіст.
У здорожчанні овочів вирішальну роль зіграв фактор спекотного літа, тому був низький врожай не найкращої якості – а це зменшення пропозиції.
– Як результат – подорожчання. Але стримуватимуть ціни можливості постачаннями з-за кордону, – підсумував він.
Говорячи про ціни на хліб, експерт наголосив, що вони піднялися раніше, коли зросли тарифи на електроенергію.
– Єдиний чинник, який може спричинити здорожчання саме хліба — якщо будуть удари по енергетиці, відповідно, будуть відключення, а пекарні змушені будуть переходити на альтернативні джерела живлення. Тому хліб дорожчати далі не повинен, – вважає Несходовський.
За даними Держстату, споживчі ціни в Україні у жовтні зросли на 1,8%, а з початку року – на 8,4%.
Продукти харчування та безалкогольні напої за жовтень подорожчали на 3,2%, найбільше зросли ціни на яйця (18,1%) та овочі (18,2%).