
Науковий прогрес робить наше життя простішим, безпечнішим та комфортнішим. Наприклад, у кожного на кухні є сковорода з антипригарним покриттям. На ній легко готувати, а потім її легко мити.
І хоча таке покриття відоме нам вже давно, суперечки про його безпечність постійно виникають в інформаційному просторі. Це пов’язано з тим, що кожен виробник використовує різні компоненти та технології виробництва. Тому і кінцевий продукт у кожного виробника свій.
Так у чому ж можуть бути суперечки і як знайти справді безпечне антипригарне покриття? Щоб дати відповідь на це запитання, необхідно з’ясувати, що входить до його складу.
Із чого виготовляють антипригарне покриття?
Найпоширенішим антипригарним покриттям є політетрафторетилен (ПТФЕ). Біла речовина, яка нагадує парафін або поліетилен. Його винайшов Рой Планкетт у 1938 році.
Цей полімер хімічно інертний та термостійкий. Він не боїться ні великих температур, ні більшості хімічних розчинників та кислот. Його використовують в електроніці і навіть у медицині. Як же він потрапив на кухню?
Розкажемо на прикладі найвідомішого антипригарного покриття посуду ТМ Tefal. У 1954 році Марк Грегуар зацікавився новим полімером і вирішив нанести його на алюмінієву сковороду, щоб його дружині Коллет було легше займатися кулінарією. Це стало революцією у домашньому приготуванні їжі та початком історії бренду Tefal.
Особливість ПТФЕ
Попри неперевершену хімічну стійкість та інертність полімеру, його фізична стійкість була невисокою. Для створення справжнього бестселлеру потрібно було знайти спосіб зробити покриття стійкішим та уникнути використання будь-яких токсичних речовин під час виробництва.
Наприклад, в оригінальній рецептурі використовувалася перфтороктанова кислота. Вона може негативно впливати на здоров’я людини, тому від неї відмовились у виготовленні антипригарного покриття Tefal.
Вважається, що під час виробництва, суміш “запікається” за температури вище 400°C, тоді як перфторактанова кислота розпадається вже від нагрівання до 190°C. Але розробники ТМ Tefal зрозуміли, що у готовий виріб могли потрапити її залишки, що є неприпустимим при контакті з харчовими продуктами. Також було вирішено відмовитися від використання сполук свинцю та кадмію.
Так, змінивши технологічні процеси та продукти для полімеризації ПТФЕ, інженери Tefal створили абсолютно безпечне антипригарне покриття.
Антипригарне покриття зараз
Посуд з антипригарним покриттям надзвичайно популярний серед споживачів усього світу. Наприклад, Tefal – відомий в Україні бренд посуду – виготовляє посуд з антипригарним покриттям у Франції з 1956 року (вже 65 років) і продає його в понад 150 країнах.
Він постійно проводить дослідження у власних лабораторіях у Франції та незалежних лабораторіях у всьому світі. Підтвердженням цих досліджень є знак 100% безпечне антипригарне покриття, що публікується на кожному товарі Tefal. Таким чином, кожен покупець може бути впевнений у якості продукції.
Турбота про довкілля
Якщо безпека антипригарного покриття дуже важлива для здоров’я споживачів, то процес виробництва – для навколишнього середовища. Вже минуло 10 років як бренд Tefal адаптував власне виробництво та почав випускати деякі сковороди з переробленого металу.
Що це дає? Вторинне перероблювання алюмінію скорочує викиди CO2 на 93%, а його повторне використання зменшує споживання енергії на 95% порівняно з виробництвом первинного алюмінію. Алюміній чудово піддається повторному перероблюванню, не втрачаючи ні своїх якостей, ні фізичних властивостей.
Який висновок?
У кожної компанії власні секрети виробництва. Тому, обираючи посуд з антипригарним покриттям, важливо уважно вивчати склад та звертати увагу на те, щоб в антипригарному покритті не було:
- перфторактанової кислоти;
- свинцю;
- кадмію.
Нині безпечне антипригарне покриття існує! Тож уважно читайте опис товару та насолоджуйтеся легким щоденним приготуванням їжі без компромісів.