Укр Рус
, головна редакторка

Чим, де і хто годує президентів та урядовців (відео)

Чим, де і хто годує президентів та урядовців (відео)

Зазвичай, наїдки  для прийомів та обіди для чиновників найвищих посадовців готує ціле підприємство при Держуправлінні справами, передає “Інсайдер”.

“Називалося воно у свій час підприємство “Гарант”. Це фактично велика їдальня”, – розповідає голова Секретаріату президента України (травень 2009 – лютий 2010).

Ця, так би мовити, велика їдальня, дісталася  ДУСу  незалежної України  – у  спадок.  Від радянської влади. Традиція годувати партійних вождів, але ж годувати смачно, пішла ще із повоєнних голодних років.

Зараз дивляться

Нині купити можна все, що завгодно. Були б гроші. Продуктовий дефіцит зник. Але традиція харчуватися окремо — у можновладців залишилася.

“Є окремі зали і в Кабінеті міністрів, окремі зали, які обслуговують віце-прем’єрів, наприклад. Окремо приносилася їжа прем’єр-міністру”, – розповідає Ульянченко.

Читайте: Чим Ющенко годував Путіна (відео)

Що ж такого «окремого» на столах у високопосадовців? Чим таким особливим забезпечує їх Держуправління справами? Співробітник служби протоколу вперше розкаже, що і як відбувається після офіційного прийому.

“В залежності від того яка це делегація – велика, менша делегація, вона проходила і у Будинку з химерами. Там є зал прийомів, де накривався обід”, – згадує Віра Ульянченко.

Овальної форми стіл, десяток стільців. Система розсадки  — ціла наука. За своїми міжнародними нормами. Не дай Боже, когось посадити на місце, що нижче від його рангу!

“Зазвичай в Україні використовується французька система розсадки, коли глави держав сидять навпроти один одного по широкій стороні столу”, – говорить представник ДУС.

Читайте: Яценюк отримав останню чорну мітку

Під час підготовки такого обіду все прораховують до найменших дрібниць. Усе має значення! Навіть віросповідання гостей.

“З мусульманських країн та гостей з іудейським віросповіданням – ми не використовуємо гарячі страви зі свининою та інші страви зі свининою. Наприклад гості з Індії, ми не використовуємо яловичину”, – додає представник ДУС.

А ось Віра Ульянченко пригадує: коли президентом був Ющенко, до класичного протоколу почали вноситися поправки: “Віктор Андрійович завжди хотів, щоб там були вареники, щоб там був борщ, він намагався Україну рекламувати як державу із своїми традиціями”.

Тому під час президентського обіду або вечері на стіл завжди ставили борщ, вареники кількох видів. Але окрім борщу світовим лідерам, зазвичай, виставляють ще дещо. Закуски холодні та гарячі. Ось лише чорної ікри, говорить представник ДУСі, на столі – не було.

Читайте: Армія РФ випробувала бойових роботів (фото)

А ось Віра Ульянченко пригадує: за часів Ющенка ікра на президентському столі таки була: “Звичайно, що була червона ікра”.

Ба більше,  Віктор Андрійович навіть сам колись її купував до столу.

“Ми їдемо по дорозі. Продають у Криму банку з чорною ікрою. Як ви думаєте при такій жарі, що там за банка? Охорона. Він купує 3 банки, складає у багажник, її їсти не можна. Він злився, кричав, сварився з нами”, – розповідає Ульянченко.

За тим, що їдять президенти, взагалі-то суворий контроль. І готують для них — спеціальні кухарі. Старожили Держуправління справами пригадують: раніше запрошували шефів із кращих ресторанів Києва. Нині ніхто не шикує.

“В зв’язку з фінансовим станом ми не можемо дати людям зарплату на рівні найкращих ресторанів Києва. Але нам вдалося сформувати команду професіоналів. Вони практично будь-яке виконати завдання, поставлене ДУС”, – розповідає представник управління.

 

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Завантаження

Помилка в тексті
Помилка