Здоровий спосіб життя полягає не тільки в правильному підборі корисних продуктів, але і у виключенні деяких з нашого раціону. Щоб збільшити кількість корисних речовин в організмі, потрібно додати напої, які стануть прекрасною альтернативою чаю та каві. А від певних продуктів варто відмовитись, аби уникнути різноманітних захворювань.
- Імбирна вода з лимонним соком, куркумою та чорним перцем
Імбир містить вітаміни А, С, В1 і В2, цинк, магній, кальцій, фосфор, натрій, залізо, майже всі незамінні амінокислоти та органічні кислоти. Цитрусові стимулюють очищення, а куркума та перець – кровообіг.
- Настій із плодів шипшини
Ягоду варто розмолоти та настояти з водою або додавати в смузі. Шипшина – це джерело вітаміну С, який є в оболонці, вітаміну Р та вітамінів групи В (містяться всередині плоду), вітамінів А та Е (містяться в кісточках).
Але варто не тільки додати у раціон певні продукти, а й від деяких відмовитися.
Від чого варто відмовитися
- Цукор
Він провокує запальні процеси в організмі, пошкоджує волокна колагену та еластину, які відповідають за молодість та здоров’я шкіри.
Відмовитися потрібно не тільки від чистого цукру, але й від продуктів, де міститься прихований.
- Штучні приправи, соуси і смажена їжа
Смажена їжа – це нездорові жири. Вони потрапляють у мембрани наших нервових клітин, погіршують їхню роботу, і мозок гірше збагачується киснем.
Читайте: Правильне харчування: які продукти повинні бути в раціоні кожного дня
Трансжири в їхньому складі викликають запалення судин, розвиток атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, ризик цукрового діабету II типу, нейродегенеративних захворювань.
- Каші швидкого приготування, макарони зі шліфованого зерна, білий хліб
Очищаючи зерна, ми позбавляємо себе необхідних для здоров’я речовин. Адже всі зернові культури містять корисні речовини саме в оболонці зерна та в його зародку.
Під час виробничого процесу з пшениці видаляється 75% вітамінів та мінералів. Окрім того, втрачається до 97% харчової клітковини.
- Зменшіть кількість солі
Українці щодня споживають 10 г солі. Це вдвічі більше норми, яку встановила ВООЗ, а це 5 г/доба. Причому в ці 5 г входить не тільки додана сіль, а й та, що вже міститься в готових продуктах.
Норма для дітей від 2 до 15 років ще менше – 2-3 г солі/доба.
Споживання солі в надлишковій кількості може сприяти розвитку гіпертонії та підвищенню ризику серцево-судинних захворювань. Надмірне вживання солі, за звітами ВООЗ – причина щорічної загибелі 2,5 млн осіб від серцево-судинних захворювань.
Автор: Мирослава Ульяніна, мотиваційний health-коуч, сертифікований консультант з харчування та фітнесу, ведуча телевізійного шоу Зважені та щасливі (8 сезон).