PCEtLSDQndC1INC00L7QsdCw0LLQu9C10L3QsCDRgNC10LrQu9Cw0LzQvNCwIGZ1bGxzY3JlZW4gLS0hPg==
ФАКТИ iPad / iPhone ФАКТИ Android
Автор: Юлія Поворознюк

Як правильно вийти з посту без шкоди для здоров’я

28 квітня українці святкують Великдень. З початком цього свята закінчується піст.

Для людей, що дотримуються посту, дуже важливо поступово з нього виходити. Потрібно дотримуватись простих правил, аби не зашкодити своєму здоров’ю.

  • Поступово вводити в раціон білкову їжу

Вранці, в перший день після закінчення посту, можна з’їсти одне яйце або шматок м’яса, додавши овочевий салат. Головне правило – порція білка не повинна бути більшою, ніж 100 грамів.  

Не потрібно в один прийом з’їдати і яйце, і м’ясо, додаючи до цього домашню ковбасу.

Під час обіду варто керуватись тим самим правилом – 100 грамів білка та достатня кількість овочів та зелені.

Читайте: Як обрати якісну паску та барвники для яєць Паска на кефірі з дріжджами - рецепт Що приготувати на Великдень: рецепти легких салатів без майонезу

Організм довгий час не отримував білкової їжі, тому дуже важливо вводити її поступово, щоб не відчувати тяжкість у шлунку, печію та дискомфорт.

Ввечері бажано обійтися без білка. Найкращий варіант вечері – овочевий салат з бобовими чи грибами.

  • Не споживати алкоголь в поєднанні з жирною їжею

Алкоголь також має бути присутнім у раціоні в помірній кількості. Особливо небезпечне поєднання – жирна смажена їжа та алкоголь.

Такий дует провокує спазми сфінктера Одди в жовчному міхурі, що стимулює потрапляння жовчі в підшлункову залозу, викликаючи реактивний панкреатит, особливо у тих людей, які не звикли до вживання великої кількості жиру в поєднанні з алкоголем після посту.

Якщо людина після дотримання посту все ж таки переїла білкової жирної їжі, то потрібно додати ферменти для покращення травлення.

Після чого варто дати підшлунковій відпочити та намагатись нічого не їсти 5-6 годин для того, щоб вона заспокоїлась та зменшився дискомфорт, важкість у животі.

Також в період переїдання після посту варто споживати мінеральну воду. Вони покращуватимуть травлення та засвоєння їжі, її розчеплення, підвищуватиме кислотність, знижуватиме печію.

Автор: Юлія Поворознюк, лікар-дієтолог, терапевт.

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка