Без хімікатів та добавок: Як зробити органічні продукти доступними в Україні

Віталій Васянович – єдиний на Житомирщині фермер, який ризикнув вирощувати органіку. Нині на 60 сотках чорнозему майже цілорічно його родина вирощує екологічно чисті овочі.
«Основні клієнти – іноземці, які живуть у столиці», – каже Віталій.
Українців така їжа поки не дуже приваблює – бо майже вдвічі дорожча. Та найбільша проблема – люди просто не знають, що таке органіка. Хоча вирощувати натуральне складно – добрива дорогі, насіння лише імпортне.
«Якщо в Україні брати, буде в 10 разів дорожче», – розповідає фермер.
Нині в державі трохи більше ніж 150 господарств спеціалізуються на органіці. На майже 300 тисячах гектарів вирощують худобу та свиней без антибіотиків та стимуляторів росту. А рослини – без гербіцидів та інших хімікатів.
У федерації органічного руху кажуть: для розвитку чистих харчів в Україні є все необхідне – земля, робочі руки та бажання фермерів. Немає лише держпідтримки.
«В Україні до цих пір не прийняте законодавство про органічне виробництво. І, нажаль, все ще відсутня фінансова підтримка з боку держави», – каже голова Федерації органічного руху України Євген Милованов.
В аграрному комітеті парламенту фермерів заспокоюють. Законопроект вже є – каже його голова Григорій Калетнік. Як тільки запрацює Верховна Рада – відразу його ухвалять.
У законі враховували досвід Європи. Передбачили і покарання тим, хто продаватиме фальшиву органіку. А ще обіцяють державні дотації, пільгове кредитування та менші податки. Бо вирощувати екологічно чисту продукцію затратно і з фінансової точки зору, і з технологічної.
«Вони будуть потребувати додаткової сили, додаткових витрат, проходів тракторів, сільськогосподарського обладнання. Все це додаткові затрати, і вони мають бути якимось чином оцінені. У законопроекті ми передбачаємо обов’язкові фінансові та податкові пільги для органічного виробництва», – обіцяє голова комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік.
Нині більшість сертифікованої органічної продукції з України експортують переважно до Німеччини, Великобританії, Данії та Італії. А ще – до Сполучених Штатів та Японії. Іноземці вже давно вподобали смак справжніх харчів. І готові переплачувати за вирощене без хімікатів, барвників та добавок.
//Наталія Жуковська, «ФАКТИ», ICTV