Смак геноциду: Львів’ян до 80-річчя Голодомору нагодували тертими жолудями та коржами з кропиви (відео)

Відчути смак правди, щоб не забути історію. У центрі Львова людей годували тертими жолудями та каштанами. А ще – пропонували коржі з ромашки та кропиви та солодощі з льону.
Такий «стіл» накрили на центральному проспекті міста Лева — біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Сюди принесли «страви», які їли селяни у 32-33-му роках, аби врятуватися від голоду.
Адже більшовицькі продзагони забрали все збіжжя. Тож українці в часи Голодомору були змушені вдовольнятися тим, що давала природа. Нині їжу тих часів готували у Львові.
Одні були шоковані їжею, якою люди рятувалися від смерті, інші – плакали, згадуючи про страшну долю мільйонів українців.
«Є ці жахливі слова — геноцид, підлість. Не знаю, як це ще назвати. Але уявити, що відчувала людина, яка організувала смерть мільйонів людей – для мене це залишається загадкою, як взагалі це можна було допустити», – каже учасниця акції Марія Кисіль.
Організатори кажуть, що їхня акція допоможе українцям ще раз глибоко задуматися над трагедією нації та спонукає виступити проти того, аби цю сторінку викинули з підручників історії.
А в суботу – пом’янути земляків, яких 80 років тому терті жолуді, кропива та каштани не змогли врятувати від голодної смерті.
//Іван Кривий, «ФАКТИ», ICTV