PCEtLSDQndC1INC00L7QsdCw0LLQu9C10L3QsCDRgNC10LrQu9Cw0LzQvNCwIGZ1bGxzY3JlZW4gLS0hPg==
ФАКТИ iPad / iPhone ФАКТИ Android
Анна Солощенко
Автор: Анна Солощенко

Які фактори знижують імунітет під час карантину

З 12 березня в Україні оголошено карантин.

Кілька регіонів України ввели режим надзвичайної ситуації через поширення коронавірусу, зокрема Чернівецька, Житомирська, Київська, Тернопільська, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Харківська області, а також місто Київ.

В Києві, Харкові, Дніпрі припинило роботу метро, а з 23 березня у столиці призупинились пасажирські перевезення громадським транспортом.

Дуже вірю та сподіваюся, що всі дотримуються правил карантину. Пам’ятайте, він потрібен, щоб наша система медицини впоралася з лікуванням випадків захворювання на коронавірус. А не для пікніків, зустрічей з друзями та прогулянок, – розповідає кардіолог Анна Солощенко.

Всім відомо, що існують фактори, які підвищують імунні властивості, але у той самий час ми можемо здійснювати дії, які руйнують захисні функції нашого організму.

Читайте: Як зробити антисептик для рук без спирту

Що сприяє зниженню імунітету

  • Швидкі вуглеводи (солодощі, кондитерські вироби, сухофрукти, пластівці, цукор тощо), трансжири, чіпси, фаст-фуди, копченості, смажена їжа.

Ці продукти завжди дуже шкідливі, а у період епідемії – просто смерть для імунної системи. Вони призводять до запалення всередині нашого тіла, а також шкодять нашому мікробіому, тобто армії захисту від вірусу.

  • Алкоголь, будь-які види куріння, наркотики
  • Нестача білку в їжі

Наші антитіла складаються з білків, ми їх отримуємо з їжею. Корисний для здоров’я білок буває рослинного походження (горіхи, авокадо) і тваринного (яйця, риба, нежирне м’ясо).

Піст – хороша річ, але у період небезпеки заразитися коронавірусом, від якого немає лікування, потрібно кілька разів подумати, чи варто суворо дотримуватись посту. У будь-якому разі, рослинні білки потрібні у більшій, ніж зазвичай, кількості.

Читайте: Напівзаходами з пандемією не впоратися: що робити з ситуацією навколо коронавірусу

  • Нестача вітамінів та мікроелементів

Особливо варто звернути увагу на вітамін Д, який, з одного боку, відіграє важливу роль у побудові нашого захисту, а з іншого – вже майже вичерпався після довгої зими. І ми навіть не можемо отримати його з першими промінчиками сонця, адже змушені сидіти вдома.

Можливо, навіть варто приймати цей вітамін додатково до продуктів, які його містять – печінка тріски, яйця, жирна риба. Інші вітаміни ми цілком можемо отримати з їжею. Головне – більше різнокольорових ягід та овочів і різноманітного харчування.

  • Депресія, почуття безнадійності, апатія, песимізм

Який сенс вашому організму боротися з вірусами, якщо ви самі цього не хочете і не вірите в успіх? Не забувайте, хто найголовніший у вашому тілі.

Шукайте позитивні емоції, мотивацію, вірте у краще обов’язково. Це завжди допомагає – і одужати, і не захворіти, і вирішити будь-яку проблему. Впадаючи у смуток, ми перекриваємо собі всі виходи з ситуації, не допускайте цього.

Читайте: Астматики в групі ризику: як не заразитися Covid-19 і що робити на карантині Чим прибирати квартиру під час карантину: засоби для дезінфекції Втрата смаку чи нюху - лікарі назвали нові симптоми коронавірусу
  • Підвищена маса тіла

Зайвий жир дуже заважає імунітету повноцінно працювати. Карантин – це не їжа та сон. Зарядку можна робити і вдома, а загальну кількість їжі потрібно знизити, адже вдома знижені і витрати.

  • Порушення режиму сну, недосипання

Часто у відпустці або на вихідні ми засиджуємося допізна за комп’ютером або телефоном. Потім спимо до обіду. Такий режим дуже шкідливий для нашого здоров’я.

Та й дуже багато часу за ґаджетами не зміцнить наш імунітет – потрібно обмежувати час на них. Є й інші заняття – можна складати пазли, наводити порядок і чистоту, грати у настільні ігри, стрибати на скакалці на радість сусідам знизу.

  • Сухе перегріте повітря

Зараз батареї гріють на повну. Через такий режим висихають наші слизові та дихальні шляхи, що дозволяє вірусам легше проникати у наш організм. Провітрюємо, зволожуємо, п’ємо достатньо води, щоб уникнути цього.

Автор: Анна Солощенко, лікар-кардіолог Олександрівської лікарні, автор блогу Ваш кардіолог.

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка