Укр Рус
, редакторка стрічки

Індекс борщу: на скільки здорожчали продукти для української страви

Ціни зросли на 16,09%: скільки зараз коштує приготувати борщ

Станом на 3 червня вартість борщу за традиційним рецептом на чотирьох осіб – 95 грн. А це на 16,09% дорожче, ніж було до 24 лютого. Тоді приготування української страви обходилось у 81,84 грн.

– Всі інгредієнти борщу, окрім картоплі, подорожчали різною мірою: від незначних 7,7% до істотних 22,56%. Найбільше зросла ціна капусти (+22,56%). Далі за шкалою подорожчання — свинина (+22,31%), морква (+18,08%) та буряк (+16,86%). Єдиний овоч, ціна якого зменшилась — картопля (-20,11%). Неістотно подорожчала сметана (+7,7%), – йдеться у повідомленні незалежного експертно-аналітичного центру BRDO.

Вартість харчових продуктів значно коливається залежно від регіону та навіть торговельної мережі, оскільки зараз близько 30% вартості продукції складають саме логістичні витрати. Вони стрімко зросли через нестачу палива, ускладнені маршрути доставок та нестачу транспортних засобів.

Ціни зросли на 16,09%: скільки зараз коштує приготувати борщ Фото 1

Зараз дивляться

Експерти зазначають, що сезонного зниження цін на овочі чекати не варто.

– Зупинка імпорту овочів з-за кордону пов’язана із блокадою українських портів, а також зупинка поставок овочевої продукції зі східних областей створює значні дефіцити на внутрішньому ринку України, що спричиняє значний інфляційний тиск. Зростання вартості добрив та їхній дефіцит на ринку також не додають оптимізму, – каже головна економістка BRDO Юлія Корнєєва.

Читайте також
Мелітопольська черешня, херсонські кавуни та солодкий перець: яких продуктів не буде через війну
Мелітопольська черешня, херсонські кавуни та солодкий перець: яких продуктів не буде через війну

Джерело: BRDO

Борщ, борщовий набір, Ціни на продукти
Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Завантаження

Помилка в тексті
Помилка