Чорниця – дика ягода , що зцілює тіло та душу

На Волині у розпалі чорничний сезон.
Цьогоріч урожай як ніколи рясний. Тому збирають дикороси цілими сім’ями.
Галина з села Тельчі чорниці рве з самого дитинства. Каже: з лісу не виходила б. Адже тут знаходить спокій та рівновагу, впорядковує думки, а ще поповнює сімейний бюджет.
«Я відпочиваю душевно і можна сказати що й фізично в мене втоми немає ніякої , я б не їла б не пила тільки ягоди збирала» хвалиться жителька села Тельчі Галина Мотрунчик.
Збирати ягоди справа непроста – цілий день навприсядки, а ще дошкуляють комарі. Та люди не нарікають, в селі роботи майже немає – а сезон чорниць – чудовий шанс підзаробити. За день можна нарвати до 15-ти кілограмів корисної смакоти – та продати їх за 200 гривень.
«Хороший урожай, в цьому році як ніколи, багато-багато чорниць, ну але звичайнощ ціну не збавляли бо збирати важко, а спочатку ціна була 18 гривень а вчора вже на 14 скинулося», розповідає жителька села Тельчі Фаїна Чуба.
Свіжа ягода покращує зір, а сушена – допомагає при шлункових хворобах. Тому люди продавати весь зібраний урожай не поспішають – готують варення, компоти, і майже щодня ліплять варениками з чорницями. Та з чорного волинського золота можна приготувати безліч страв.
«А ще як прив’януть на печі трохи, то зварити. Ми колись тільки так їли і підколотити з мукою то воно таке добряче їсти», розповідає жителька села Тельчі Уляна Лихач.
В селах працюють десятки заготівельних пунктів. За сезон лише в одному районі заготовляють понад 2 тисячі тонн чорниць. В лідерах – МанЕвицький район. За три тижні його бюджет збагатився на півмільйона гривень. В сезон ягід лісівники на сторожі. Вони стежать за тим аби люди не збирали дикороси спеціальними гребінками, а рвали лише руками. Бо такі знаряддя хоч і полегшують працю та неабияк шкодять ягідникам, і наступного року чорниці можуть не вродити. Неслухняних селян карають гривнею.
«Сама рослина в процесі цвітіння дає свої плоди а вони ці плоди пошкоджують своїми гребінками і за це ми з людьми проводимо розмови», бідкається лісничий Тельчівського лісництва Богдан Радіон.
Поліську чорницю дуже полюбляють і за кордоном. Тому більшість заморожених ягід йде на експорт до Польщі та Сполучених Штатів Америки.//Катерина Вознюк, «Факти», ICTV.