Укр Рус

Чорниця – дика ягода , що зцілює тіло та душу

Чорниця – дика ягода , що зцілює тіло та душу

На Волині у розпалі чорничний  сезон. 

Цьогоріч урожай як ніколи рясний.  Тому збирають  дикороси   цілими  сім’ями. 

Галина з села Тельчі чорниці рве з самого дитинства. Каже: з лісу не виходила б. Адже тут знаходить спокій та рівновагу,  впорядковує думки, а ще поповнює сімейний бюджет. 

Зараз дивляться

«Я відпочиваю душевно і можна сказати що й фізично в мене втоми немає ніякої , я б не їла б не пила тільки ягоди збирала» хвалиться жителька села Тельчі Галина Мотрунчик.

Збирати ягоди  справа непроста – цілий день навприсядки, а ще дошкуляють комарі. Та люди не нарікають, в селі роботи майже немає – а сезон чорниць – чудовий шанс підзаробити.  За день можна нарвати до  15-ти кілограмів корисної смакоти  –   та  продати їх за  200 гривень. 

«Хороший урожай,  в цьому році як ніколи, багато-багато чорниць, ну але звичайнощ ціну не збавляли бо  збирати важко, а спочатку ціна була 18 гривень а вчора вже  на 14 скинулося», розповідає жителька села Тельчі Фаїна Чуба.

Свіжа ягода покращує зір, а сушена – допомагає при шлункових хворобах.  Тому люди продавати весь зібраний урожай не поспішають – готують варення, компоти, і майже щодня ліплять варениками з чорницями.  Та з  чорного волинського золота можна приготувати безліч страв. 

«А ще як прив’януть на печі трохи,  то зварити. Ми колись тільки так їли і підколотити з мукою то воно таке добряче їсти», розповідає жителька села Тельчі Уляна Лихач.

В селах працюють десятки заготівельних пунктів. За сезон лише в одному районі заготовляють понад 2 тисячі тонн чорниць. В лідерах – МанЕвицький район. За три тижні  його  бюджет збагатився на півмільйона гривень.  В сезон ягід лісівники на сторожі. Вони стежать за тим аби люди не збирали дикороси  спеціальними гребінками, а рвали  лише руками. Бо такі знаряддя хоч і полегшують працю та неабияк  шкодять ягідникам, і наступного року чорниці можуть не вродити. Неслухняних  селян карають гривнею.    

«Сама рослина в процесі цвітіння дає свої плоди а вони ці плоди пошкоджують своїми гребінками і за це ми з людьми проводимо розмови», бідкається лісничий Тельчівського лісництва Богдан Радіон.

Поліську чорницю дуже полюбляють і за кордоном. Тому більшість заморожених ягід йде на експорт до Польщі та Сполучених Штатів Америки.//Катерина Вознюк, «Факти», ICTV.

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Завантаження

Помилка в тексті
Помилка