Риб’ячий жир: у чому його користь і кому він може зашкодити

Риб’ячий жир вважається однією з найкорисніших харчових добавок для дорослих і дітей.
Багатьом запам’ятався дивний смак тієї рідини, якою напихали нас ще з дитинства. Сьогодні риб’ячий жир можна ковтати капсулами, але чи варто це робити? Бо навколо цієї супердобавки розгортаються жваві дискусії.
Про користь, шкоду та дозування рибʼячого жиру Факти ICTV розпитували лікаря-ендокринолога Діну Крилову.
Риб’ячий жир: користь і шкода
Основна перевага риб’ячого жиру — це Омега-3 жирні кислоти. Вони покращують стан шкіри, мозку та навіть настрій.
Водночас деякі дослідження вказують, що добавки з риб’ячим жиром можуть бути небезпечними, адже здатні призвести до утворення тромбів, інсульту та інших серцевих ускладнень.
Одне з великих випробувань за участі понад 13 тис. пацієнтів зупинили у 2020 році через “низьку ймовірність клінічної користі та статистично значуще збільшення випадків фібриляції передсердь”.
Окрім цього, після прийому риб’ячого жиру можуть вникати побічні ефекти, як-от відрижка, печія та розлад шлунка.
Як приймати риб’ячий жир
— Ідеальний варіант — по 1–3 капсули на день під час їжі залежно від дозування. Головне — не пити риб’ячий жир постійно без перерв для більшості препаратів, — каже ендокринологиня Діна Крилова.
За її словами, курс має тривати до трьох місяців, після чого потрібно зробити перерву.
Але це стосується не усіх препаратів Омеги, деякі можуть використовуватися тривало (прислухайтесь до рекомендацій вашого лікаря).
Що буде, якщо пити риб’ячий жир щодня
Якщо не перевищувати дозу, це справжній апгрейд для мозку, серця, очей і суглобів.
Омега-3 знижує запалення в організмі та навіть допомагає при стресі.
Кому не можна вживати риб’ячий жир
Якщо у вас алергія на рибу, проблеми з печінкою або згортанням крові — будьте обережні.
Фахівець рекомендує спочатку проконсультуватися з лікарем, особливо вагітним, тим, хто страждає на хронічні захворювання або приймає інші ліки.
