Українці повертаються до дідівського способу опалення

Поки держава обговорює альтернативні види енергозабезпечення, українці повертають дещо забуту альтернативу – ідивідуальне опалення грубками та каміно-печами.

Поки в печі вариться й тушиться, збоку на лежанці – курчата вигріваються. Пані Лідія розповідає – її бабця століття тому мурувала пічку. Але й сьогодні вона і годує, і лікує, і гріє.

Сьогодні про старий дідівський спосіб опалення осель згадують все частіше. Щоправда, замовники стали більш вибагливими – кажуть пічники. Здебільшого замовляють вже ось такі об’єднані каміно-печі. Щоб і погрітися можна було, і будинок прикрасити.

Зараз дивляться

Олександр зізнається – будинок без вогню не уявляв. Подібну конструкцію побачив за кордоном. Обійшлася вона майже в 50 тисяч гривень. І хоч увесь будинок не обігріє, та в екстрених випадках врятує – переконаний чоловік.

«Перша її функція – декоративна, але при необхідності, якщо вже зовсім газ нам перекриють, то, я думаю, що кілька тижнів ми протримаємося», – каже власник каміно-печі Олександр Бондарчук.

Пічною справою Микола Анатолійович займається вже 30 років. Зізнається – камін у будинку – модно, але непрактично та дорого. Майстер розповідає – дизайн печі люди замовляють залежно від потреб. Якщо планують готувати їсти – ставлять пічку з ось такою духовкою. Аби спати на теплому – з лежаком.

Обкладають печі здебільшого кахлем, під старовину. Переваги – кахель легко чистити від бруду, він не виділяє шкідливої хімії і добре прогрівається.

А ще багаття у домі створює теплу та романтичну атмосферу – переконують власники каміно-печей. Кажуть – ніщо так не заспокоює після робочого дня, як потріскування дров.//Наталія Жуковська, «ФАКТИ», ICTV

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Завантаження

Помилка в тексті
Помилка