Регулярне вживання чипсів збільшує ризик розвитку діабету II типу на 20% – дослідження

Міжнародна група вчених на чолі з експертами з Гарвардського університету під час дослідження з’ясувала, що вживання картоплі фрі тричі на тиждень збільшує ризик розвитку діабету II типу на 20%, а п’ять разів на тиждень – на 27%.
Вживання чипсів загрожує діабетом: що відомо
Повідомляється, що результати дослідження ґрунтувалися на анкетах щодо харчування, які заповнювали 205 000 медичних працівників у США кожні чотири роки в період з 1984 до 2021 року.
Було виявлено, що у людини, яка їсть чипси тричі на тиждень, ризик розвитку діабету підвищується на 20%, а у тих, хто їсть картоплю з тією ж регулярністю, але попередньо запеченою, звареною або розім’ятою в пюре, ризик підвищується лише на 5%.
Вчені пояснили, що високий вміст крохмалю в картоплі підвищує глікемічний індекс, а різні способи приготування призводять до втрати поживних речовин. Все це може призвести до негативних наслідків для здоров’я.
Заміна картоплі цільнозерновими продуктами знижує ризик розвитку діабету на 8%, а якщо вживати саме зернові замість чипсів, то ризик знижується на 19%, – йдеться в повідомленні.
До речі, як з’ясувалося, заміна будь-якого виду картоплі білим рисом – погана ідея, оскільки це призводить до підвищення ризику розвитку діабету II типу.
За словами вчених, дослідження підтверджує просту ідею: насолоджуйтеся картоплею, але не покладайтеся на чипси як на основний варіант. І, за можливості, спробуйте замінити його цільнозерновими продуктами, такими як бурий рис, булгур, цільнозернові макарони або навіть батат зі шкіркою, які корисніші і сприяють довгостроковому зміцненню здоров’я.