Укр Рус

Як обрати якісну оливкову олію: правила, які треба знати

Як обрати якісну оливкову олію: правила, які треба знати

Шість тисяч років тому на острові Крит вперше вичавили олію із оливок. Відтоді це продукт номер один у Греції, Іспанії та Італії. Саме звідти переважно і імпортують олію до України.

Зрозуміти, якісна це оливкова олія чи сурогат, неважко, а смак залежить від регіону, де вирощують оливки.

Медичні властивості оливкової олії визнавав сам Гіппократ. Продукт уповільнює процеси старіння. Європейці додають його майже у все, що можна з’їсти.

Зараз дивляться

Читайте: Голландський сир українського виробництва: як виготовляють та ціна

Найкорисніша олія має позначку екстра вірджін, тобто холодний віджим. Утім, щоб збільшити вартість продукту продавці часто йдуть на хитрощі і пишуть екстра вірджин на рафінованій або взагалі соєвій олії. Ба більше – оливкову олію дуже часто підробляють.

Справжню оливкову олію на стихійних ринках ви здебільшого не знайдете. Та й у магазинах чимало підробок. Оливкова олія входить до топ-10 продуктів, які підробляють найчастіше.

Дивіться відео: як вибрати справжню оливкову олію

Як відрізнити якісну олію від сурогату:

  • Оливкова олія має бути розлитою в скляні темні пляшки або жерстяні банки.
  • На ній має бути написано: Екстра вірджин.
  • Зазначено сорт оливок.
  • Період збору врожаю.
  • На етикетці італійської олії має бути позначка DOP, іспанської або грецької – IGP. Це свідчить про те, що олію розлито у тому ж регіоні, у якому вироблено.
  • Ціна має бути від 350 грн за літр.

Оливкову олію часто змішують з дешевшими кукурудзяною або соєвою. Кілька порад, як перевірити якість олії у домашніх умовах: колір має бути світлозелений, запах – свіжості. Налити у бокал, трохи підігріти у руці і зробити ковток. Від справжньої олії холодного віджиму має задряпати у горлі. І ще один метод – помістити олію в холодильник. Вона має замерзнути.

Удесятеро дешевша олія з українських полів – соняшникова. Вона не замерзає у холодильнику, але природа не обділила її корисними властивостями, вітамінами А, Є, Д. Вирізняють рафіновану і нерафіновану олію.

Олія проходить кілька етапів очищення. Гідротацію, відбілювання, виморожування, дезодорацію.

Щоправда частина вітамінів в умовах рафінації руйнується. Але саме на такій олії краще смажити продукти – вона не пригорає. За певних умов виробництва і вирощування соняшнику наша олія може бути не менш корисною ніж оливкова.

А ось пан Григорій із села Сиволож на Чернігівщині, переконаний: домашня олія переважає за властивостями заводську. В своїй маленькій кімнаті чоловік облаштував олійницю. На виході олія у нього відрізняється кольором від заводської.

Проте лікарі та експерти тут же підливають олії у вогонь. Кажуть, домашня олія не проходить належного очищення і містить в собі канцерогени.

Але головне, щоб це був справді корисний продукт, а не сурогат. Тож варто купувати олію лише перевіреного виробника.

Нагадаємо, Факти ICTV писали чим небезпечна соняшникова олія.

Пов'язані теми:

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Завантаження

Помилка в тексті
Помилка